Der er trÊngsel pÄ de lokale stier, og det kan af og til skabe forvirrende og potentielt farlige situationer. (Foto: GF Fonden, stock)
Vrede pÄ de nordjyske skov- og naturstier
23. maj 2021 - kl. 7:00 - af Henrik Christensen
En undersÞgelse fra GF Fonden viser, at coronapandemien har medvirket til Þget trÊngslen pÄ stierne i Danmark. Og tvivl om, hvilken side man bÞr gÄ i, skaber forvirrende og potentielt farlige situationer. Det gÊlder ogsÄ i Region Nordjylland, hvor cirka hver tredje har oplevet decideret vej-vrede fra andre pÄ stierne.
Der er liv og trÊngsel pÄ mange af de populÊre naturstier i Danmark. Og det i en grad, sÄ ubehagelige situationer og vej-vrede, eller rettere sti-vrede, har bredt sig fra at vÊre et byfÊnomen til ogsÄ at dukke op ude pÄ vandrestierne og de mest populÊre gÄruter som eksempelvis I omrÄdet omkring Bangsbo Botaniske Have og Klosterskoven.
En ny undersÞgelse foretaget af YouGov for GF Fonden viser, at nÊsten 44 % af borgerne i Region Nordjylland har oplevet enten forvirrende eller potentielt farlige situationer pÄ skovstierne, fordi folk gÄr, lÞber og cykler vilkÄrligt i bÄde hÞjre og venstre side.
Cirka hver tredje har dertil oplevet situationer med egentlig vej-vrede/sti-vrede. 31 % fortÊller, at de selv jÊvnligt bliver vrede eller irriterede over situationer, hvor gÄende, motionister og cyklister skal vige for hinanden. 27 % oplever jÊvnligt situationer, hvor andre bliver vrede.
Vi gÄr mere end fÞr corona
UndersÞgelsen viser samtidig, at nÊsten ni ud af ti borgere i Region Nordjylland gÄr mindst én tur om ugen, og tÊt ved halvdelen fortÊller, at de gÄr markant mere eller lidt mere end fÞr coronapandemien og nedlukningerne ramte Danmark.
Hos GF Nord, der er den lokale afdeling af GF Forsikring, fornemmer Tina Bilstrup Philipsen ogsÄ, at gÄturene er steget i popularitet:
– Naturen kan bidrage med meget. Det er dejligt at gĂ„ alene, men at gĂ„ sammen med andre i fĂŠllesskab kan ogsĂ„ noget. Det benytter jeg mig selv meget af, og i vores omrĂ„de tilbyder fx Dorthe Nelleman fĂŠlles vandreture i Klosterskoven med historier undervejs. Om man gĂ„r alene eller mange sammen, sĂ„ er det vigtigt at vise overskud, hvis der opstĂ„r trĂŠngsel pĂ„ stien. Find smilet frem og hils pĂ„ hinanden.
Zigzag-kurs fremkalder sure miner
Vandrer og forfatter Gitte Holtze genkender billedet. Hun driver bloggen, trekandtell.dk, holder foredrag og har skrevet flere bĂžger om vandring: âJeg leverâ, âGĂ„ langtâ og âTuren gĂ„r til Camino de Santiago og Nordspanien.â
– Jeg kan helt sikkert mĂŠrke, at det er populĂŠrt at komme ud i skoven eller pĂ„ naturstierne for corona-frustrerede danskere, der har brug for lidt luft. Jeg oplever desvĂŠrre ogsĂ„, at lunten af og til er meget kort. Folk gĂ„r og cykler i bĂ„de hĂžjre og venstre side og midt pĂ„ stierne, og den her zigzag-kurs for at give plads til andre fremkalder jĂŠvnligt sure miner. Oftest ser jeg det, nĂ„r cyklister og gĂ„ende mĂždes pĂ„ steder, hvor gĂ„ende mĂ„ske ikke forventer, at der ogsĂ„ kan vĂŠre cyklister, siger Gitte Holtze.
Giver ikke hinanden plads
Derfor er hun ikke som sÄdan overrasket over undersÞgelsens resultater. Men hun peger pÄ, at det giver stof til eftertanke, nÄr man pludselig stÄr i en situation, hvor en irritation bliver til en optrappet situation. IfÞlge undersÞgelsen har fx 33 % af oplevet, at en anden trafikant bevidst ikke vil vige.
-Jeg har selv oplevet situationer, hvor jeg bliver irriteret over, at folk ikke viser hensyn til hinanden. SÄ det overrasker mig ikke, at folk af og til ryster pÄ hovedet ad hinanden. Men jeg synes, det er tankevÊkkende, at sÄ mange oplever, at folk ikke viger for hinanden og giver plads. Det er jo ikke bare irritation, men en form for aggressiv optrapning, der skaber en potentielt farlig situation, siger hun.
Anbefaling: GĂ„ i venstre side
Opskriften pÄ de dumme situationer tager nÊring fra det faktum, at trafikanterne pÄ stierne gÄr, lÞber og cykler i bÄde den ene og den anden side.
I undersÞgelsen siger 8 ud af 10 danskere, at de sjÊldent eller aldrig er i tvivl om, hvilken side de skal gÄ i.
PÄ en cykelsti vil halvdelen af danskerne imidlertid gÄ i hÞjre side, mens 39 procent siger venstre. PÄ en natursti siger 67 procent af danskerne, at de gÄr i hÞjre side, 14 procent siger venstre side, mens 19 procent ikke vÊlger en specifik side.
IfÞlge RÄdet for Sikker Trafik er der ikke en regel for, i hvilken side man skal gÄ pÄ en natursti. Men anbefalingen er altid venstre side, men mindre der er specifikke lokale regler. Det sikrer nemlig, at man som gÄende har front mod en evt. cyklist.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Vrede pÄ de nordjyske skov- og naturstier' til en bekendt