Vrede på de nordjyske skov- og naturstier

Der er trængsel på de lokale stier, og det kan af og til skabe forvirrende og potentielt farlige situationer. (Foto: GF Fonden, stock)

Vrede på de nordjyske skov- og naturstier

23. maj 2021 - kl. 7:00 - af

En undersøgelse fra GF Fonden viser, at coronapandemien har medvirket til øget trængslen på stierne i Danmark. Og tvivl om, hvilken side man bør gå i, skaber forvirrende og potentielt farlige situationer. Det gælder også i Region Nordjylland, hvor cirka hver tredje har oplevet decideret vej-vrede fra andre på stierne.

Der er liv og trængsel på mange af de populære naturstier i Danmark. Og det i en grad, så ubehagelige situationer og vej-vrede, eller rettere sti-vrede, har bredt sig fra at være et byfænomen til også at dukke op ude på vandrestierne og de mest populære gåruter som eksempelvis I området omkring Bangsbo Botaniske Have og Klosterskoven.

En ny undersøgelse foretaget af YouGov for GF Fonden viser, at næsten 44 % af borgerne i Region Nordjylland har oplevet enten forvirrende eller potentielt farlige situationer på skovstierne, fordi folk går, løber og cykler vilkårligt i både højre og venstre side.

Cirka hver tredje har dertil oplevet situationer med egentlig vej-vrede/sti-vrede. 31 % fortæller, at de selv jævnligt bliver vrede eller irriterede over situationer, hvor gående, motionister og cyklister skal vige for hinanden. 27 % oplever jævnligt situationer, hvor andre bliver vrede.

Vi går mere end før corona
Undersøgelsen viser samtidig, at næsten ni ud af ti borgere i Region Nordjylland går mindst én tur om ugen, og tæt ved halvdelen fortæller, at de går markant mere eller lidt mere end før coronapandemien og nedlukningerne ramte Danmark.

Hos GF Nord, der er den lokale afdeling af GF Forsikring, fornemmer Tina Bilstrup Philipsen også, at gåturene er steget i popularitet:

– Naturen kan bidrage med meget. Det er dejligt at gå alene, men at gå sammen med andre i fællesskab kan også noget. Det benytter jeg mig selv meget af, og i vores område tilbyder fx Dorthe Nelleman fælles vandreture i Klosterskoven med historier undervejs. Om man går alene eller mange sammen, så er det vigtigt at vise overskud, hvis der opstår trængsel på stien. Find smilet frem og hils på hinanden.

Zigzag-kurs fremkalder sure miner
Vandrer og forfatter Gitte Holtze genkender billedet. Hun driver bloggen, trekandtell.dk, holder foredrag og har skrevet flere bøger om vandring: ”Jeg lever”, ”Gå langt” og ”Turen går til Camino de Santiago og Nordspanien.”

– Jeg kan helt sikkert mærke, at det er populært at komme ud i skoven eller på naturstierne for corona-frustrerede danskere, der har brug for lidt luft. Jeg oplever desværre også, at lunten af og til er meget kort. Folk går og cykler i både højre og venstre side og midt på stierne, og den her zigzag-kurs for at give plads til andre fremkalder jævnligt sure miner. Oftest ser jeg det, når cyklister og gående mødes på steder, hvor gående måske ikke forventer, at der også kan være cyklister, siger Gitte Holtze.

Giver ikke hinanden plads
Derfor er hun ikke som sådan overrasket over undersøgelsens resultater. Men hun peger på, at det giver stof til eftertanke, når man pludselig står i en situation, hvor en irritation bliver til en optrappet situation. Ifølge undersøgelsen har fx 33 % af oplevet, at en anden trafikant bevidst ikke vil vige.

-Jeg har selv oplevet situationer, hvor jeg bliver irriteret over, at folk ikke viser hensyn til hinanden. Så det overrasker mig ikke, at folk af og til ryster på hovedet ad hinanden. Men jeg synes, det er tankevækkende, at så mange oplever, at folk ikke viger for hinanden og giver plads. Det er jo ikke bare irritation, men en form for aggressiv optrapning, der skaber en potentielt farlig situation, siger hun.

Anbefaling: Gå i venstre side
Opskriften på de dumme situationer tager næring fra det faktum, at trafikanterne på stierne går, løber og cykler i både den ene og den anden side.
I undersøgelsen siger 8 ud af 10 danskere, at de sjældent eller aldrig er i tvivl om, hvilken side de skal gå i.

På en cykelsti vil halvdelen af danskerne imidlertid gå i højre side, mens 39 procent siger venstre. På en natursti siger 67 procent af danskerne, at de går i højre side, 14 procent siger venstre side, mens 19 procent ikke vælger en specifik side.

Ifølge Rådet for Sikker Trafik er der ikke en regel for, i hvilken side man skal gå på en natursti. Men anbefalingen er altid venstre side, men mindre der er specifikke lokale regler. Det sikrer nemlig, at man som gående har front mod en evt. cyklist.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Vrede på de nordjyske skov- og naturstier' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger