Danmarks første upcyclede orangeri bygges snart

: Steen Andersen, direktør i Boligforeningen Vesterport fremhÌver, at UPCYCLING ORANGERI understøtter Vesterports grønne ambitioner.

Danmarks første upcyclede orangeri bygges snart

9. juni 2021 - kl. 7:16 - af

Første spadestik til nyt cirkulÌrt byggekoncept.

Den 10. juni tages første spadestik til et nyt cirkulært byggekoncept ”UPCYCLING ORANGERI”, som er udviklet af Arkitektfirmaet NORD A/S, Frandsen & Søndergaard K/S og Titan Nedbrydning A/S. UPCYCLING ORANGERI er et tilpasnings-dygtigt byggekoncept, hvor byggematerialer fra nedrivninger i dette tilfælde fra hhv. Frederikshavn og Aalborg genbruges til opbygning af nye orangerier, og dermed bliver 18 tons byggeaffald til 17 tons CO2-besparelse.Det bliver Danmarks første upcyclede orangeri og skal bygges hos Boligforeningen Vesterports Mølleparken i Frederikshavn.

NetvÌrksmøde førte til nyt partnerskab

De tre virksomheder Titan Nedbrydning A/S, Frandsen & Søndergaard K/S og Arkitektfirmaet NORD A/S mødte op som nye medlemmer til et netværksmøde om FN’s Verdensmål hos Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling Norddanmark. Men de gik derfra med meget mere end viden om verdensmålene. Fælles for dem var nemlig, at de havde fundet ligesindede, der havde lige så høje ambitioner om genbrug i byggebranchen og lige så meget lyst til at skabe et partnerskab med fokus på bæredygtighed som et helhedsperspektiv.

Herfra spirede et solidt samarbejde mellem virksomhederne. Et samarbejde, der den dag i dag er partnerskab, som netop opfylder formålet med FN’s verdensmål nr. 17. Verdensmålet handler om at revitalisere det globale partnerskab for bæredygtig udvikling og styrke midlerne til at nå målene.

Første UPCYCLING ORANGERI er godt pü vej

Den 10. juni tages så første spadestik til det 50m2 store orangeri bygget af brugte betonelementer som fundament, termoruder fra 80’erne i en trækonstruktion fra 1949, og murede gavle med mursten fra Genbrugssten; alt er selvfølgelig screenet for miljøskadelige stoffer. Flere materialer kommer direkte fra renovering af Boligforeningen Vesterports Mølleparken, og Vesterport er dermed blandt frontløberne i den grønne omstilling til øget genbrug af byggematerialer.

At skabe et orangeri med genbrugte byggematerialer er ikke bare et enestüende projekt, men et koncept, som kan og bør anvendes bredt. NBE-medlemsvirksomhederne Arkitektfirmaet NORD A/S, Frandsen & Søndergaard K/S, Titan Nedbrydning A/S er güet forrest i processen for andre virksomheder, som ogsü gerne vil bygge cirkulÌrt.

”Genbrug af byggematerialer i selv sekundært byggeri (småhuse) er mod al forventning en stor udfordring for myndighederne i deres sagsbehandling: lovgivningen er ikke særlig grøn, kan man sige. Den enkelte kommunes holdning er her afgørende, ser det ud til. I hvert fald er Frederikshavn Kommune gået all in, og vi kan kun sige tak for et supergodt samarbejde. Faktisk har Videncenter for Cirkulær Økonomi i Byggeriet nu oprettet et kursus for miljøsagsbehandlere med UPCYCLING ORANGERI som case,” fortæller markedschef i Titan Nedbrydning, Hans Ulrik Møller.

Konceptet for orangeriet er skalerbart, sĂĽ bĂĽde størrelse og arten af genbrugsmaterialer kan passes til. Og samtidig er det et ønske, at orangeriet kan demonteres og flyttes til andre lokationer, der gør det mere fleksibelt for bygherrer og eksempelvis boligorganisationer at tilbyde et bĂŚredygtig grønt fĂŚllesrum i form af et orangeri. Orangeriet opføres af NCC Building Vest – Nord i samarbejde med de lokale virksomheder Murerfirmaet Vilsen & Ulrich og PNP Entreprenør og forventes at stĂĽ fĂŚrdigt til august.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Danmarks første upcyclede orangeri bygges snart' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
Š 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger