Unge arbejder for længe og løfter for meget
22. juli 2021 - kl. 9:57 - af Henrik Christensen
I denne uge er frivillige unge fra fagbevægelsens oplysningskampagne Jobpatruljen stødt på flere helt unge fritidsjobbere, der arbejder op mod 10-12 timer om dagen, selv om de højst må arbejde otte timer. Tunge løft og for få og korte pauser er også et gennemgående problem.
En ung pige på 14 år har vagter på 12 timer i sin mors virksomhed. En anden 14-årig og en 16-årig arbejder mellem 10 og 12 timer på deres vagter i hhv. en tøjbutik og en iscafé. Mange unge får ikke de pauser, de har krav på. Og flere løfter mere end de 12 kilo, der er tilladt, når en ung under 18 år er på arbejde.
Det er nogle af de sager, som Jobpatruljen i Nordjylland er stødt på i bl.a. Jammerbugt, Frederikshavn, Brønderslev og Aalborg kommuner i denne uge. Og det er klokkeklare eksempler på overtrædelser af reglerne om unges fritidsjob. For unge mellem 15 og 17 år må maksimalt arbejde otte timer på skolefridage, og højst syv timer for de 13 og 14-åriges vedkommende.
Stigende tendens
Flere steder i sommerlandet er tendensen den samme, og det er et problem, der ser ud til at være stigende i forhold til tidligere år.
– Vi kan jo kun gætte på, hvorfor det ser sådan ud i år, men måske ligger en del af forklaringen i, at man generelt mange steder er ekstra presset efter mere end et år med corona. Mange melder om, at det er en udfordring at rekruttere arbejdskraft til højsæsonen, fordi en stor del af de unge, de tidligere havde ansat, har valgt et bedre lønnet job som poder. Noget kunne tyde på, at de unge, der denne sommer så er i job, må løbe endnu hurtigere, siger Ida Bang Jensen, der er ungdomskonsulent i HK Nordjylland og tovholder for den nordjyske del af Jobpatruljen.
En fælles opgave
Det tegnede ellers lovende for årets nordjyske Jobpatrulje, der er fagbevægelsens landsdækkende kampagne, som hver sommer rejser rundt og interviewer unge på arbejdspladserne om deres forhold. I løbet af kampagnens første dage i sidste uge stødte de nordjyske aktivister ganske vist på en del sager, der krævede en faglig opfølgning, men langt de fleste af sagerne vurderedes til at være i småtingsafdelingen.
Jobpatruljen har været på gaden siden 1979 for at oplyse unge og deres arbejdsgivere om rettigheder og pligter på arbejdsmarkedet.
– Når vi støder på sager som disse, er det tydeligt, at Jobpatruljen stadig har sin berettigelse. Alt for mange unge bliver udsat for udfordrende forhold på arbejdspladsen, og vi skal simpelthen passe bedre på dem og sikre dem så god en start på deres arbejdsliv som muligt. Det er en fælles opgave, understreger Ida Bang Jensen.
Hver fjerde har problemer
Sidste år oplevede mere end hver tredje unge nordjyde problemer på arbejdspladsen. Det kan typisk være fordi ungarbejdere enten løfter eller skubber mere end tilladt, arbejder alene, ikke får de pauser, de har krav på, eller mangler at få instruktion i arbejde med maskiner og kemikalier.
I år ser det foreløbig ud til, at det tal er faldet til omtrent hver fjerde – men altså med flere tilfælde af tunge løft og at unge har længere vagter end det tilladte.
Jobpatruljen havde onsdag besøgt 281 virksomheder og interviewet i alt 352 unge. Heraf er 79 sager sendt videre til faglig opfølgning, fordi der var overtrædelser af bl.a. arbejdsmiljøloven.
Unge har dobbelt så stor risiko for at komme til skade
• Jobpatruljen er en landsdækkende oplysningskampagne overfor 13 til 17-årige med fritidsjob.
• Jobpatruljen har eksisteret siden 1979, og i Nordjylland er den organiseret af HK og 3F.
• I Nordjylland tager Jobpatruljen i løbet af uge 28 og 29 ud og besøger unge på arbejdspladser i alle de nordjyske kommuner.
• Unge under 25 år har dobbelt så stor risiko for at komme til skade på arbejdet, som deres ældre kolleger.
• Hele året vejleder Jobpatruljen børn og unge, deres forældre, arbejdsgivere og lærere via en brevkasse og på Fagbevægelsens Hotline på 8024 1010.
Kend dine rettigheder
• En ansættelseskontrakt – har du ret til, når du har været ansat mere end én måned og arbejder mere end otte timer om ugen.
• Løn – afhænger af din alder, hvad du laver, og hvornår du arbejder. Som ansat i en butik med overenskomst skal din løn fx ligge minimum mellem 67 og 70 kr. i timen når du er under 18 år.
• Feriepenge – skal du have, og de udgør 12,5% af det, du tjener.
• Fyring – må ikke ske uden grund. Sørg altid for at få en begrundelse på papir. Derefter kan HK, 3F eller en tredje fagforening tjekke, om fyringen er i orden.
• Løn under sygdom – har du ret til, hvis du har været ansat i mere end otte uger og arbejdet mindst 74 timer i de seneste otte uger. Du har ikke pligt til selv at finde en afløser. Det kan også være Funktionærloven, som giver dig ret til løn under sygdom.
• Løft – må max være på 12 kg, hvis du er under 18 år.
• Arbejdstid – hvis du er 13-14 år, må du højst arbejde to timer på skoledage og syv timer på skolefridage. Hvis du er 15-17 år, må du arbejde højst to timer på skoledage og otte timer på skolefridage. For alle under 18 år gælder det, at du skal have mindst 30 minutters pause efter 4,5 timers arbejde, og det er forbudt at arbejde i tidsrummet mellem kl. 20 om aftenen og kl. 06 om morgenen, dog med undtagelser for unge, der ikke er omfattet af undervisningspligten.
Læs mere på: www.jobpatruljen.dk
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Unge arbejder for længe og løfter for meget' til en bekendt