Gitte fik en værdig afslutning på sit arbejdsliv
7. september 2021 - kl. 5:52 - af Henrik Christensen
Efter 2 et halvt års kamp og hjælp fra 3F Frederikshavn har Gitte fået seniorpension og erstatning.
Sygemelding. Operation. Coachforløb. Virksomhedspraktik. Sygemelding. Jobklub. Seniorpension.
Sådan lyder afslutningen på 62-årige Gitte A. Rasmussens arbejdsliv
Et forløb, der blev alt andet, end det hun drømte om:
– Jeg har arbejdet som ufaglært siden jeg var helt ung. Jeg har både været på fabrik, været dagplejer, arbejdet på plejehjem – og senest i et vikarbureau. Jeg har altid haft svært ved at sidde stille. Jeg har elsket hårdt fysisk arbejde, og derfor var det frygteligt lige pludselig ikke at kunne noget.
Tilbage i september 2018 blev hun opereret for seneskedehinde-betændelse, og Gitte kom sig aldrig efter indgrebet. Med hjælp fra 3F Frederikshavn og socialrådgiver Mariann Christensen fik hun anerkendt sygdommen som en arbejdsskadesag. Herefter fulgte to et halvt års kamp, før hun i december sidste år fik tilkendt seniorpension og 5 måneder senere tilkendt erstatning for tab af erhvervsevne:
– Selvfølgelig var det rart, at få erstatning. Men det vigtigste er, at jeg havde fået anerkendelsen på at min skade er en arbejdsskade. Ud over de fysiske smerter, så har forløbet også været hårdt psykisk, fordi jeg gang på gang skulle forklare, hvor dårlig jeg var. Svare på spørgsmål – og dermed blive mindet om, at jeg nok aldrig kom tilbage på arbejdsmarkedet. Det gjorde mig så ked af det.
Stigning i sager
I dag har Gitte affundet sig med, at arbejdsmarkedet ikke får hende at se igen. Men det har været svært. Det at gå på arbejde har været en kæmpe del af hendes identitet. Følelsen af mismod kan stadig ramme hende:
– Jeg er kun 62 år, og det er i mine øjne alt for tidligt at stoppe med at arbejde. Jeg savner kolleger og følelsen af at gøre nytte, men samtidig ved jeg, at det ikke nytter noget, og at jeg får ondt og smerter i håndleddene hurtigt.
Hun ved også at, der ikke længere er nogen “der kommer efter hende” – eller nogen, hun skal stå til regnskab overfor:
– Når et medlem får tilkendt en seniorpension, er afgørelsen endelig. Den skal ikke som ved flexjob og førtidspension opfølges løbende inden permanent bevilling, men er i stedet definitiv, fortæller Mariann Christensen fra 3F, der oplever en stigning i antallet af sager om seniorpension:
– Bare i år har vi i afdelingen haft 10 sager indtil videre. Det er en markant stigning. Meget tyder på, at vores arbejdsliv bliver fortsat hårdere.
Hun og Gitte opfordrer andre, der arbejder med smerter og sygdom til at søge hjælp i deres fagforening
– Der går alt for mange rundt med kroniske smerter, som arbejder på smertestillende medicin, ligesom jeg selv har gjort. Når jeg møder en af dem, fortæller jeg om mit eget forløb. At det nytter at kæmpe, og at det gør en forskel at gå til sin fagforening. Var det ikke for Mariann og 3F, så var jeg aldrig kommet igennem det her, fortæller Gitte.
Fakta
Sådan er kriterierne for seniorpension
For at modtage seniorpension skal følgende kriterier være opfyldt:
- højst have seks år til folkepensionsalderen.
- have en varig nedsat arbejdsevne på højst 15 timer om ugen. Din arbejdsevne bliver vurderet i forhold til dit seneste job. Det betyder, at det ikke skal undersøges, om du evt. vil kunne klare en anden type job, end den du har.
- have arbejdet i mindst 27 timer om ugen i 20-25 år. Hvis du er eller har været ansat i fleksjob, er kravet til antal arbejdstimer mindre.
Seniorpensionen erstattede i januar 2020 seniorførtidspension. Fra det tidspunkt har det været muligt at få seniorpension, når man max har 6 år til folkepension. Tidligere skulle man have Max 5 år tilbage.
Seniorpension kan ikke frakendes. Det betyder, at når du først har fået den tilkendt, så er du berettiget til den indtil du når din folkepensionsalder.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Gitte fik en værdig afslutning på sit arbejdsliv' til en bekendt