Ian Rusths eventyrlige billedkunst kommer til Frederikshavn

Ian Rusths eventyrlige billedkunst kommer til Frederikshavn

17. oktober 2021 - kl. 7:40 - af

Kunsten at cykle til Paris åbner Frederikshavn Kunstmuseum nu dørene til en sprudlende fortællelyst i oliebilleder og grafik for både voksne og børn.

Ian Rusth bor og arbejder i et Villa Villakulla-agtigt drømmehus i Göteborg, men er også en kær ven af Nordjylland og Frederikshavn. Byen har haft fornøjelsen af hans farverige verden før, og denne gang udstiller Ian billeder og litografier fra en periode på mere end 40 år.

Ians billeder trækker på en fælles drømmeverden, hvor der optræder både pastelfarvet, stoflig tryghed og dunkle uhyrer, som måske kun er en antydning ude i periferien af noget, der godt kunne tænkes at æde os.

Billederne er fulde af fortællinger, som både hviler på det traditionelle i gamle folkeeventyr og på indslag fra populærkulturen. I stærke og mættede farver leder Ian Rusth os ind i Pippihuse og ind i skumringen og det dunkle landskab, hvor ensomme ulve gemmer sig med store ører og tomme maver. Udstillingen er et maraton i stærke symboler, som fortæller om alt det børn og voksne har tilfælles.

For Ian Rusth er der ikke nogen adskillelse af kunsten og livet. Objekter fra hans egen hverdag trænger igennem Ians lærreder og bliver fortællinger i sig selv, som er genkendelige for os alle. Og et af de allestedsnærværende supersymboler, ulven i rødt omrids, har med tiden overtaget en del af Ian Rusths identitet, og er på den måde blevet et hverdagsobjekt ude i virkeligheden. Ian Rusth er blevet Tyttebærulven.

Ian Rusth, der er født i 1950, er autodidakt. Han begyndte med at male bag på sine lærreder, for at lærredet kunne være et objekt i egen berettigelse. Ian er også kendt for at lave sine billedrammer selv, gerne af træ, der har en egen historie og tilknytning, som for eksempel det groft forarbejdede karmtræ fra nedrivninger i Gøteborg under byens store byfornyelse i slutningen af sidste århundrede.

At give sit materiale en egen berettigelse i den kunstneriske fortælling er et særkende for Ian Rusth i det hele taget. Du kan også finde hans eventyrlige billeder på bagsiden af en køkkenlåge.

Kom gerne med hele familien, både store og små, og gå på opdagelse i den skæve og skønne fortælling, som Ian Rusth udstiller på Frederikshavn Kunstmuseum fra 23. oktober til 18. december.

Entré 40,-
Pensionister 30,-
Studerende og alle under 19 år – gratis

 

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Ian Rusths eventyrlige billedkunst kommer til Frederikshavn' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger