Jagten på det grå guld

Jagten på det grå guld

26. oktober 2021 - kl. 7:19 - af

”Jeg søger og søger, men jeg får sjældent noget svar”! Fortvivlelsen i den nydelige gråsprængte dames øjne og stemme er ikke til at tage fejl af. Hun har været ledig i mere end et år – har søgt job som hun skal, gået til samtaler med A-kasse og jobcenter, deltaget i forløb omkring jobsøgning og kunsten at skrive en attraktiv ansøgning. Hidtil uden resultat, så frustrationen er forståelig.

Hun burde ellers være en attraktiv arbejdskraft. 25 år på den samme fabrik, der dog desværre nu er lukket, da den blev opkøbt af nye udenlandske ejere, der kort efter flyttede produktionen til Østeuropa. Det har efterladt hende og flere ligestillede uden job.

Hun er stabil og uden tvivl tro som guld, hvis hun får chancen. Hun er til rådighed for et arbejdsmarked, der tydeligvis ikke er til rådighed for hende. Dåbsattesten siger 1965.

Eksemplet er ikke enestående. Af 3F Frederikshavns pt. ca. 350 ledige er 40% over 50 år – nogenlunde jævnt fordelt mellem kvinder og mænd.

Vi har et arbejdsmarked, der i nogle brancher skriger på arbejdskraft. Umiddelbart burde der være nok at tage af, men desværre er der et mis-match mellem det man søger, og det vi har til rådighed.

Omskoling og uddannelse er pangordet, og det er også i det store hele sandt. Men for at gøre uddannelse attraktiv for den ledige, skal der skaffes et aftræk i den anden ende. Virksomhederne må mere på banen. Tilbyde voksenlærepladser. Tilbyde praktikker og sidemandsoplæring. Være mere rummelige med hensyn til give folk en chance, selv om dåbsattesten måske er lidt bedaget.

Arbejdsgiverorganisationerne har stået forrest med krav om at pensionsalderen skulle hæves og efterlønnen afskaffes. Fra deres synspunkt måske fair nok, men så skal arbejdsmarkedet nødvendigvis tilpasses derefter. Mere hensyn til helbred. En bedre seniorpolitik og en fleksibel arbejdstid for folk oppe i årene. Det er her det halter!

Kommunalt skal vi samarbejde om problemet. Fagforeningerne, Jobcenteret og arbejdsgiverne. Der bør laves jobbanker tilpasset brancher med særlige behov, hvor der løbende efteruddannes ledige – så vidt muligt med en jobgaranti efter endt forløb.

I dag føler ”det grå guld” sig jaget af et mistillidsbaseret kontrolsystem. Tænk hvis de i stedet blev jaget, som det de reelt burde være: en attraktiv ressource, der – med en smule tilpasning fra alle sider – har mange gode produktive år tilbage i sig endnu.

Den opgave bør fylde rigtig meget i den kommunale dagsorden fremadrettet!

Søren Visti Jensen, Byrådskandidat SF

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Jagten på det grå guld' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger