Fra maskiningeniør til social- og sundhedshjælper

Fra maskiningeniør til social- og sundhedshjælper

2. november 2021 - kl. 14:36 - af

Når man er 64 år gammel og uddannet maskinarbejder og efterfølgende maskiningeniør, ligger det måske ikke lige i kortene at blive social- og sundhedshjælper. Jess Olesen fra Hobro havde da heller ikke regnet med sådan et markant brancheskift, da han pludselig skulle finde en anden levevej.

Jess havde arbejdet i energisektoren i 32 år, men på grund af flere konkurser inden for branchen knækkede Jess’ karriere. Det betød, at han, i en ret moden alder, skulle finde ud af, hvad han nu skulle kaste sig over. Og her kom et SOSU Klar-forløb på SOSU Nord i Aalborg til at spille en ret stor rolle for Jess’ valg af fremtidig karriere.

En helt ny karriere
Jess blev som ledig tilknyttet Jobcenteret i Hobro, der skulle hjælpe ham videre i sin jobsøgning. Og her bemærkede jobkonsulenten hurtigt på Jess’ CV, at han tidligere har arbejdet på et demenscenter. Derfor foreslog konsulenten ham, at han tog et SOSU Klar-forløb, hvor han kunne lære mere om SOSU-uddannelserne og deres indhold samt det arbejde social- og sundhedshjælpere og social- og sundhedsassistenter udfører – og ikke mindst for at afprøve, om han kunne se sig selv i dette arbejde.

Jess var meget tilfreds med forløbet og fortæller: ”På mit hold var vi 11 elever fra midt 40’erne og op, hvilket var mega-godt. Det var fantastisk at være sammen med jævnaldrende i samme situation som mig – alle var meget videbegærlige og jeg tror, det gjorde en forskel, at vi alle sammen havde været vant til at være på arbejdsmarkedet.”
Og det skulle hurtigt vise sig, at Jess muligvis allerede havde fundet sin nye karrierevej: ”Da jeg var halvvejs i SOSU Klar-forløbet fik jeg en uddannelsesaftale som social- og sundhedshjælper, og det var med til at gøre det klart for mig, at det var den vej, jeg skulle gå.”

Mine forbehold overfor social- og sundhedsuddannelserne
At starte på en ny uddannelse og så endda inden for et fag, der er så langt væk fra det, man har været vant til, gør man ikke helt uden bekymringer og forbehold.
”Inden jeg begyndte på SOSU Klar havde jeg en del bekymringer eller måske nærmere forbehold over for arbejdet indenfor SOSU-området. Man kommer jo f.eks. ret tæt på fremmede mennesker både fysisk og psykisk, og skal lære at tackle mange uvante situationer. Det forestillede jeg mig, godt kunne være meget grænseoverskridende, men jeg må indrømme, at de forbehold eller bekymringer stort set er væk nu. Jeg kan se, hvor stor en forskel mit arbejde gør hos de borgere, jeg arbejder med.”

SOSU-uddannelse i Hobro
Jess valgte at starte sin uddannelse til social- og sundhedshjælper på SOSU Nord i Hobro, da han hermed kunne spare togturen til Aalborg. Men det er ikke den eneste fordel, han har oplevet ved at starte på uddannelse i sit eget lokalområde: ”Det er en stor fordel, at hele mit hold både går i skole og har uddannelsesaftaler i Mariagerfjord Kommune. På den måde følges vi ad i både undervisningen og praktikken. Indenfor SOSU-faget er menneskelige relationer vigtige, både i forhold til borgerne og i forhold til kollegaer og klassekammerater. Det betyder rigtig meget, at vi følges ad og kan hjælpe og støtte hinanden.”

Det bedste ved social- og sundhedshjælperuddannelsen
Der er ingen tvivl om, at Jess er blevet glad for sin nye uddannelse og måske har fundet sin rette hylde:

”Det der gør mig allermest glad ved uddannelsen til social- og sundhedshjælper, er det menneskelige aspekt. Det betyder meget for mig, at jeg kan gøre en forskel og yde omsorg for mennesker, der har brug for det. Jeg kommer fra en mere kantet baggrund, hvor det handlede mere om bundlinje end om trivsel. En gang i mellem kan jeg da godt savne mit gamle arbejde, men på den anden side så savner jeg ikke stress, stramme deadlines og den slags. I SOSU-faget er det livskvalitet og livshistorie, der er det vigtige og det kan jeg virkelig godt lide.”

At arbejde inden for social- og sundhedsfaget betyder, at opgaverne er mangeartede og komplekse, hvilket stiller store krav til medarbejdernes kompetencer: ”Noget af det der har overrasket mig, er fagligheden i uddannelsen. Inden jeg startede, var jeg slet ikke klar over, hvor højt et fagligt niveau der undervises på. I undervisningen får vi rigtig mange værktøjer, som vi kan bruge i vores arbejde, og det gør, at jeg føler mig godt klædt på, når jeg skal møde borgerne.”

Fakta
På SOSU Klar får du på 45 dage et indblik i uddannelserne til social- og sundhedshjælper og social- og sundhedsassistent, og du bliver kvalificeret til at arbejde som ferieafløser og vikar for social- og sundhedshjælpere på plejehjem og i ældreboliger. Efter forløbet kan du, hvis faget har fanget din interesse, starte direkte på Grundforløb 2 SOSU.

Personer der har været væk fra folkeskolen i mere end 2 år, starter deres SOSU-uddannelse med Grundforløb 2. SOSU Nord har lige nu åbent for ansøgninger til Grundforløb 2 SOSU med start i januar 2022.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Fra maskiningeniør til social- og sundhedshjælper' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger