Verdensmål 14: Livet i havet

Verdensmål 14: Livet i havet

4. november 2021 - kl. 15:46 - af

SF vil afskaffe alt trawlfiskeri – hvad mener du om det? Spørgsmålet er blevet stillet til mig på et par valgmøder af ledere fra fiskeindustrien og fiskeriorganisationerne.

Selv om spørgsmålet er landspolitisk, så satte jeg mig for at undersøge, hvad der var op og ned i udsagnet, da havmiljø og naturforvaltning gennem hele livet har haft min store interesse.

SF vil ganske rigtigt forbyde bundtrawl (og ikke mindst bomtrawl) i kystnære områder, men fortsat tillade brug af pelagiske trawl (hvorfra hovedparten af de lokale industriers fisk stammer). Nu er det jo ikke tiltag, vi i SF har grebet i den blå luft for at genere fiskeriet – tværtimod bakker partiet kun op om vurderinger fra biologer, der alle entydigt går i samme retning.

Og det er helt galt med de bundlevende fiskearter i vore indre farvande – og det ikke kun i Østersøen, hvor torskefiskeriet nu er sat på næsten fuldt stop. I vores lokale nordjyske del af Kattegat er torskebestanden også helt i bund, og arter som rødspætte og ising har man stort set ikke kunnet fange i rigtig mange år. Den kendsgerning tror jeg også fiskerne har konstateret, selvom man hårdnakket – og forståeligt presset på økonomien – insisterer på tildeling af store kvoter på bestande, der ikke findes mere.

Der er nok ikke enkeltstående årsager til den miserable situation i vore indre farvande. Intensivt fiskeri med forkerte redskaber, uden nødvendige fredningszoner og tider for de mest pressede bestande, har uden tvivl en del af skylden. Men omfattende iltsvind forårsaget af landbrugets og byernes udledninger af kvælstof og fosfor, har helt sikkert også sat sine spor.

Fiskerne må yde deres ved de restriktioner, de nok desværre kun lige har set starten på. Men i kommunerne har vi også et ansvar med hensyn til kontrol af landbrugets udledning gennem vandløb, der i mange tilfælde mere tjener, som afvandingskanaler end som naturlige vandreservoirer og vådområder, der kan mindske kvælstofudledningen.

Og ikke mindst er der de udledninger, der kommer fra vore byers kloaksystemer, der ofte ikke er gearet til at klare de voksende regnmængder, og derfor i perioder udleder store mængder urenset spildevand direkte i havet, udenom de ellers teknisk velfungerende rensningsanlæg.

Skarv og sæler tillægges også skyld for både sygdomme og svindende fiskebestande. Måske en regulering her også burde komme på tale?

Hvis vandmiljøet skal bedres og fiskeriet på sigt skal overleve, skal alle instanser bidrage.
Som lokal SF´er har jeg tillid til, at statslige myndigheder ved, hvad de gør, når fiskeriet udsættes for hårde kvotekrav. Det jeg kan bidrage med er at være fortaler for at skærpe kommunens ansvar for de ting, vi lokalt har indflydelse på: mere fokus på miljøet og mindre eftergivenhed overfor de erhverv, der sætter kortsigtet økonomi over nødvendige miljøhensyn.

Kommunalt har vi har nedsat en arbejdsgruppe, der arbejder med de 17 verdensmål. Det mål der har nummer 14, burde i en kommune som vores have større opmærksomhed.

Jeg er ikke så meget romantiker, at jeg tror, at vi kan genopfinde ”gutterne på kutterne” her på østkysten – selv om folk med samme antal leveår i bagagen, som jeg selv, kan huske noget lignende fra Voerså, Sæby, Frederikshavn og Strandby. Men mindre kan også gøre det, når vi i disse år afgør, hvilken arv vi vil give videre til vore børn og børnebørn!

Søren Visti Jensen

En kommentar til “Verdensmål 14: Livet i havet” under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

En kommentar til “Verdensmål 14: Livet i havet”

  • Igen ses grådigheden fra fiskeriet generelt med over fiskeri, ødelæggelse af livs mulighederne for fiskeriets produkter, som med størst mulige produktion, bla til vi der dog sjældent spiser fisk. Grundet priserne for menigmand, Eller flertallet af os
    Så med de endda bevidste bedragerier,fiskerne altså de største med moderne teknik,lægger grundlaget for hele industrien øde, hvis ikke vi udenfor fiskeriet kræver bare lidt mådehold, så vi bla ikke igen skal opleve tovværk der betaler for et luksus liv, og når det er nået så afbrænding af vore penge sedler især dem med 3 nuller osv.
    Samt hvor var fiskeri organisationer, da den unge måtte kæmpe for eget liv og livs muligheder. Der var absolut ingen ansvar eller krav om forbedringer, selv med en ung familie far, der for at redde andres liv i fiske industrien, satte sit og familiens så meget i spil at han selv blev invalid resten af sit liv, og det på mere end egen fysiske formåen,, men hvor var fiskeriet Og deres mulige hjælp og krav om fremadrettet forbedringer,, som dog via EU, nu reguleres så fiskene som produktions materiale muligvis får en lille chance.
    Men ikke via samarbejdet med organisationerne i og for desværre kun fiskeriet, og intet andet.
    SÅ kom med seriøse løsninger grundet fiskeriets rovdrift osv havenes funktioner med mere

    Mvh
    Erik N Pedersen.

Der er lukket for nye kommentarer...

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Verdensmål 14: Livet i havet' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2024 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger