Pas på ikke at være cringe eller gå balalajka!

Foto: Ordnet

Pas på ikke at være cringe eller gå balalajka!

8. november 2021 - kl. 9:46 - af

Pas nu på med ikke at være cringe eller at gå balalajka. Det er to af de ord og nye udtryk, som netop er blevet optaget sammen med 212 andre i Ordnet / Den Danske Ordbog.

At være cringe bruges især blandt unge og betyder, at noget tåkrummende pinligt. Ordet kendes tilbage fra 2015 og stammer fra det engelske verbum cringe, der betyder at føle skam, krumme tæer, akavethed eller forlegenhed.

At gå balalajka betyder at komme i en ekstrem sindstilstand, fx af vrede, ophidselse, begejstring eller nervøsitet. Så nu er næste fase at udtrykket, at man udvikler sig ukontrolleret eller kommer ud af kontrol – nærmest går amok. Man kan være eller gå balalajka.

En kolonnearbejder er en løstansat arbejder, der udfører fysisk krævende arbejde, og en pytknap er en tænkt knap, som man forestiller sig at trykke på for at tilkendegive, at man er ligeglad med noget, eller at det ikke har interesse eller betydning.

Et rigkær er et naturområde, hvor jordbunden er mættet af kalkholdigt grundvand, som sammen med afgræsning giver basis for særlig lavtvoksende vegetation, mens selvfedhed forstås som en opfattelse af, at man selv er smart, god, dygtig eller lignende – ordet bruges ofte i nedvurderende betydning. Hvad så med en sidevender: ja rigtigt gættet – det er betegnelse for en spændende bog, som man har lyst til at læse i en fart.

I en helt anden boldgade træffer vi på ordet hurtigkneppersko. Det er slang om en iøjnefaldende og ofte dyr herresko af læder, slangeskind eller lign, især med antydning af, at bæreren af skoene er en pralhals eller en charlatan. (Oprindelsen er faktisk kendt tilbage fra 2005).

En pescetar er en person, der spiser fisk og skaldyr, som supplement til en ellers vegetarisk kost, mens kødsved, som kan føres tilbage til 2009, betyder abnormt svedudbrud efter, at man har indtaget et måltid med store mængder kød – udtrykket bruges gerne spøgende.

Endelig kan nævnes ordet pølkum, som er en stor flad kop uden hank, beregnet til varme drikke. Bag navnet ligger sideforme til at spule og en kumme, og navnet skyldes, at spølkummen oprindeligt blev brugt som skylleskål.

Link, hvor der kan se mange flere ord og forklaringer: www.ordnet.dk

(Kilde: Ordnet / Den Danske Ordbog)

Tekst: Per Rye

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Pas på ikke at være cringe eller gå balalajka!' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger