Venstre i Frederikshavn kommune siger nej til kystnære møller ved Hirsholmene

Venstre i Frederikshavn kommune siger nej til kystnære møller ved Hirsholmene

9. november 2021 - kl. 7:24 - af

En stemme på Socialdemokratiet er en stemme på en kyst, og en enestående natur ødelagt af utidssvarende møller.

Hirsholmene og farvandet omkring udgør en helt unik natur, både over og under vandet. 

Naturskønne områder og dyreliv vil blive negativt påvirket.  Hvis ikke Byrådet står fast og sige nej tak, er møllerne kommet for at blive.

Det er som om dette slet ikke tæller med, når Socialdemokratiet igen ønsker at planlægge på tværs af borgernes modstand.

Nogle vil måske mene, at det ikke blive en beslutning vi tager lokalt og det løb er kørt.  

Men det er på ingen måde for sent. 

I øjeblikket arbejdes der med indsigelser i en VVM rapport og derefter vil sagen komme tilbage til kommunen og på Byrådets dagsorden.

For forståelsens skyld skal nævnes, at det påtænkte projekt hører hjemme under noget som kaldes ”Åben dør-ordningen” fra 1999. 

Det betyder meget kort, at et firma som arbejder med vindmøller kan søge om opstilling af møller kystnært, uden hensyn til rettigheder om ”havareal”. Ordningen omhandler alene små og kystnære projekter.

Miljøstyrelsen har i år udsendt en ”Analyse af åben dør-ordningen!”. Marts 2021, og heri kan man læse: 

”Overordnet vurderes åben dør-ordningen i sin nuværende form ikke at understøtte de politiske aftaler og ambitioner, og ordningen vurderes ikke at være tidssvarende, når udviklingen inden for havvind siden ordningens etablering for 22 år siden tages i betragtning”.

Med dette afsæt indgik aftaleparterne på Christiansborg den 2. juni 2021, en aftale om justering af Åben dør-ordningen for Vedvarende Energi.  (Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet) 

Heri skrives bla.: 

”Med klimaaftalen af 22. juni 2020 blev det besluttet at åbne et nyt kapitel i dansk havvindsudbygning, hvor Danmark påbegynder et paradigmeskifte fra enkeltstående havvindmølleparker til energiøer, der skal sikre en mere effektiv udnyttelse af havvindressourcerne!” 

  1. Kommunal vetoret 

Den kommunale indsigelsesret ændres til en vetoret for kommuner beliggende inden for 15 km fra et projekter projekt. Fremtidige kan således kun gennemføres, hvis der kan opnås kommunal opbakning hertil. Den kommunale vetoret har til formål at øge den lokale opbakning til projekterne.

Nu er det sådan, at disse bestemmelser IKKE gælder igangværende projekter, og dermed ikke projektet her, men det er vel også et ualmindeligt klart signal fra samtlige partier (herunder Socialdemokratiet), at disse projekter ikke ses som tidssvarende længere. Samtidig er Hirsholmene projektet det suverænt mindst effektive, at i alt 10 aktive ansøgninger. 

Vi i Venstre går også ind for vedvarende energi og miljø, men mener at vi skal vælge en løsning hvor møllerne står længere ude på havet, sådan som den teknologiske udvikling også peger på, som eneste fornuftige vej at gå.

Hvilket er i fuld overensstemmelse med vores stillingtagen i Byrådet i december 2018, hvor vi også pointerede, at særligt fiskeriets interesser skal tages i betragtning ved en ny placering.

Ja, på den korte bane en dyrere løsning, men også den teknologisk og miljømæssigt rigtige løsning. 

Når vi kører ind i Frederikshavn by, sydfra, møder vi som noget af det første vores rensningsanlæg. Hvor ofte tænker I ikke at den placering er lidt ”hovsa”, og vel aldrig ville finde sted i dag? Nu skal vi ikke kopiere en dårlig placering igen.

Næste gang du møder en lokalpolitiker, så hav modet til at spørge om de vil stemme for eller imod havvindmøller tæt på land, helt konkret ved Hirsholmene.

Vi garanterer at Venstre aldrig kommer til at stemme for dem.

Peter Sørensen og Klaus Hjulmand  – Venstre

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Venstre i Frederikshavn kommune siger nej til kystnære møller ved Hirsholmene' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger