Inge Lehmann – den oversete danske videnskabskvinde

Forfatter Lotte Kaa Andersen har med bogen ”Den inderste kerne” sørget for at den danske videnskabskvinde Inge Lehmann får et velfortjent, om end meget forsinket, spotlight.

Inge Lehmann – den oversete danske videnskabskvinde

27. januar 2022 - kl. 13:47 - af

Hendes opdagelser har haft banebrydende indflydelse på videnskaben. Hun har sågar fået en vej opkaldt efter sig i både Århus og København. Alligevel er seismolog og geodæt Inge Lehmann ikke kendt i folkemunde, men det har en ny bog været med til at ændre.
Forfatter Lotte Kaa Andersen har med bogen ”Den inderste kerne” sørget for, at den danske videnskabskvinde Inge Lehmann får et velfortjent, om end meget forsinket, spotlight. Onsdag den 9. februar, kl. 19.30, kan du på Frederikshavn Bibliotek høre Lotte Kaa Andersens beretning om den stort set ukendte danske forsker.

Niels Bohr og Inge-hvem?
Mange kender til navne som Niels Bohr, Tycho Brahe og H. C. Ørsted, men hvorfor kender vi ikke navnet på den person, der fandt ud af, hvordan der ser ud 3000 km under os – i jordens kerne?

Skamplet og OTA solgryn
Inge Lehmann var seismolog og geodæt og med sine jordskælvsdata kunne hun bevise, at jordens kerne ikke udelukkende var flydende – som hidtil antaget, men faktisk har en fast indre kerne.

Inge Lehmann blev født i 1888 i København. Hun var på et tidspunkt chef for den seismologiske afdeling ved Geodætisk Institut i 1925, men trods af den status, måtte hendes forskning foregå i fritiden, da kvinder ikke var anset som ligestillet i de meget mandsdominerende forskningsmiljøer. Hun brugte derfor meget af fritiden på at udvikle sine egne teorier, ofte i sommerhuset, hvor hendes data i seismogrammerne blev opbevaret i OTA Solgryn-æsker. Små 10 år senere blev al hendes forskning udgivet i artiklen ”P”, men hendes forskning blev dog ikke modtaget med åbne arme herhjemme – udelukkende fordi hun var kvinde.

Inge Lehmann udgav sin sidste videnskabelige artikel i en alder af 99 år. Hun døde i 1993 som 104-årig. Historien om Inge Lehmann har også inspireret til teaterforestillingen ’Jordens Indre’ med Iben Hjejle i hovedrollen.
Det medrivende foredrag om Inge Lehmann er en del af forårets tema ’Videnskabsår22’ i Bibliotek & Borgerservice Frederikshavn Kommune, og på bibliotekets hjemmeside www.bibl.frederikshavn.dk kan du finde flere videnskabelige arrangementer, bl.a. foredraget ’Gopler ældes Baglæns – videnskabens svar på hvordan man lever længere’.

Biblioteket har bogen
Bibliotek & Borgerservice har naturligvis også købt Lotte Kaa Andersens bog, og den ligger også som ebog på eReolen. Læseklubberne har mulighed for at låne en Romanpose med titlen ’Den inderste Kerne’, og derudover kan biblioteket hjælpe med artikler om Inge Lehmann bl.a. via de digitale tjenester Artikelservice og Infomedia.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Inge Lehmann - den oversete danske videnskabskvinde' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger