Ny aftale om udflytning af uddannelser vækker glæde

Ny aftale om udflytning af uddannelser vækker glæde

23. marts 2022 - kl. 8:30 - af

Med den nye udflytningsaftale håber Borgmester i Frederikshavn Kommune og Frederikshavn Erhvervsråd, at nye og flere uddannelser vil skabe vækst lokalt.

Den nye udflytningsaftale vækker glæde i Frederiks Kommune, der bliver hjemsted for den nye uddannelse, som maritim ingeniør. Udflytningsaftalen, som et bredt flertal i Folketinget netop er blevet enige om, skal flytte en række videregående uddannelser fra de fire største byer til andre området af landet, hvor der også oprettes helt nye uddannelser.

Det er Kultur- og kirkeminister, Ane Halsboe-Jørgensen, der gennem sit tidligere virke som Uddannelses- og forskningsminister, der står bag det oprindelige forslag om flytning af uddannelser fra storbyerne til de mindre byer frem mod 2030. Argumentet for udflytningen var, at flere lokale uddannelsesmuligheder vil øge befolkningstallet i områderne udenfor storbyerne og dermed skabe øget vækst. Dette var også Ane Halsboe-Jørgensens budskab, da hun gæstede Frederikshavn Erhvervsforenings generalforsamling, der blev afholdt tirsdag den 8. marts.

”Vi kan se, at et flertal af de unge mennesker helst vil blive der, hvor de er vokset op. Vi kan også se, at det er mere end hver femte unge, der ikke har en kompetencegivende uddannelse, når de fylder 30. De to ting tilsammen betyder, at dem, der bare gerne vil blive boende, hvor de er, enten skal rykkes op med rode mod deres vilje. Eller miste deres uddannelsesmuligheder,” lød det fra Ane Halsboe Jørgensen.

Den nye uddannelsesaftale vækker glæde hos Frederikshavn Erhvervsråd, som mener at lokale uddannelsesmuligheder er afgørende, hvis virksomhederne i Frederikshavn Kommune i fremtiden skal have adgang til kvalificeret arbejdskraft.

”Vi mener at politikerne har ramt helt rigtigt med den nye udflytningsaftale. Nu får vores kommunens unge endnu større mulighed for at tage en uddannelse her og dermed også blive boende. Det er positivt for den enkelte. Men det er også positivt for erhvervslivet, der får flere kvalificerede og dygtige medarbejdere,” siger Karl Erik Slynge, formand for Frederikshavn Erhvervsråd.

Uddannelser skaber udvikling og synergi
Flere lokale uddannelser vil altså ikke kun komme den enkelte unge, der er bosat udenfor de største byer, til gode. For ifølge Ane Halsboe-Jørgensen har uddannelsesmuligheder i lokalområderne også en afgørende og positiv indvirkning på områdernes generelle vækst.

”Lokale uddannelsesmuligheder er en gedigen samfundsinvestering, der kommer alles økonomi til gode,” sagde Ane Halsboe-Jørgensen i sit indlæg til Frederikshavn Erhvervsforenings generalforsamling.

Ministeren uddybede i sit indlæg, at områderne udenfor landets største byer har brug for lokale uddannelsesmuligheder, dels fordi det er forudsætning for at børnefamilier kan se en fremtid i området, og vil bosætte sig der. Og dels fordi lokale uddannelser vil skabe lokal kvalificeret arbejdskraft til erhvervslivet. Det synspunkt er borgmester i Frederikshavn kommune Birgit S. Hansen enig i.

”Vi er tilfredse med den nye udflytningsaftale, hvor Frederikshavn Kommune får en ny uddannelse som maritim ingeniør. Netop dén uddannelse er et skoleeksempel på, hvordan områderne udenfor de største byer kan skabe specialiserede uddannelser af høj kvalitet. I Frederikshavn Kommune vil vi have uddannelser, der skaber synergi, og som bygger på dét, vi allerede kan her,” siger borgmester fra Frederikshavn Kommune Birgit S. Hansen.

Udflytningsaftalen er blevet vedtaget af Regeringen, Venstre, SF, Konservative, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Kristendemokraterne. Ambitionen er at skabe mere end 100 nye uddannelsessatsninger udenfor landets fire største byer. Aftalepartier prioriteret 805 mio. kr. i etablerings- og udviklingsmidler fra 2021-2028.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Ny aftale om udflytning af uddannelser vækker glæde' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger