Foto: Frederikshavn Handelsskole
Forslag om obligatorisk erhvervspraktik på 8. klassetrin
30. april 2022 - kl. 9:07 - af Henrik Christensen
Når Børne- og Ungdomsudvalget mødes næste gang den 4. maj lægger Center for Skole, Klub og Ungdomsskole i sin indstilling til udvalgets beslutning op til, at erhvervspraktik gøres obligatorisk på 8. klassetrin, og at praktikken afholdes i én sammenhængende periode for hele 8. årgang i kommunen.
Desuden lægges op til, at indsatsen omkring vejledning og erhvervspraktik styrkes, ligesom der udvikles et sammentænkt koncept, der rummer indgåelse af partnerskabsaftaler.
Det fremgår af sagsfremstillingen for dagsordenspunktet, at erhvervslivet allerede i dag har stor efterspørgsel på kvalificeret arbejdskraft, men den demografiske udvikling vil i de kommende år udfordre erhvervslivet som følge af en forventet nedgang i ungdomsårgange.
Derfor er det særligt vigtigt, at alle unge i Frederikshavn Kommune introduceres til det lokale erhvervsliv, da det på længere sigt øger virksomhedernes mulighed for at rekruttere lokal arbejdskraft, hvilket bidrager til vækst og bosætningen i kommunen.
Kvalificeret valg af uddannelse
Med afsæt i kommunens uddannelsesstrategi ”Nutidens børn og unge – Fremtidens medarbejdere” har Center for Skole, Klub og Ungdomsskole og Jobcenter Frederikshavn, hvor uddannelses- og erhvervsvejledningen er forankret, et fælles fokus på kvalificerede valg af uddannelse, synlige virksomheder og karrieremuligheder samt vejledning.
Dertil kommer erhvervsplaymakerindsatsen, der understøtter de tre områder ved at skabe kobling mellem erhvervsliv og folkeskoleklasser.
I dag er erhvervspraktik på 8.klassetrin en ret, som eleverne kan gøre brug af, og den er lagt ind i skolernes årsplan med afsæt i en geografisk fordeling. For elever i 9. klasse er erhvervspraktikken individuel og efter behov og kan efter aftale ligge på alle tider af skoleåret.
Forud for praktikken på 8. klassetrin forbereder uddannelses- og erhvervsvejledningen eleverne gennem karrierevejledning. Formålet er, at eleverne både før, under og efter reflekterer over praktikken.
En evaluering fra EVA (Danmarks Evalueringsinstitut) i 2021 viser, at en struktureret anvendelse af praktikpladser er væsentligt i at understøtte den enkelte unges kvalificerede valg af uddannelse.
Rød tråd mellem indsatserne
Praktik kan både afkræfte eller bekræfte elevernes overvejelser, men også gøre eleverne mere nysgerrige på uddannelsesmuligheder og erhverv. Derudover kan erhvervspraktik give eleverne succesoplevelser, som kan motivere dem i forhold til deres skolegang og styrke elevernes selvværd.
Den kommunale administration forslår ud fra disse betragtninger at styrke indsatsen om kvalificerede valg af uddannelse – herunder karrieremuligheder, vejledning og erhvervspraktik i grundskolen.
Det foreslås, at der udvikles et sammentænkt koncept, der sikrer en fælles retning med en tydelig rød tråd mellem eksisterende indsatser i Center for Skole, Klub og Ungdomsskole og Jobcenter Frederikshavn samt erhvervslivet.
Konceptet tager afsæt i en partnerskabsmodel, der bl.a. kan indeholde en partnerskabsaftale med de lokale virksomheder. Partnerskabsmodellen skal være med til at sikre, at flere virksomheder får fokus på at tage erhvervspraktikanter, og at flere unge får øje på mulighederne lokalt.
Tekst: Per Rye
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Forslag om obligatorisk erhvervspraktik på 8. klassetrin' til en bekendt