Største stigning i forbrugerpriserne de seneste 40 år

Største stigning i forbrugerpriserne de seneste 40 år

10. maj 2022 - kl. 11:41 - af

Danmarks Statistik har netop offentliggjort forbrugerprisindekset i perioden fra april 2021 frem til og med april 2022. Det er dystre tal, der præsenteres. Indekset er steget med ikke mindre end 6,7 pct. Og kerneinflationen, som er den årlige stigning i forbrugerprisindekset eksklusiv energi og ikke-forarbejdede fødevarer er 3,6 pct.

Der er tale om den højeste årsstigning i forbrugerprisindekset siden juni 1984, hvor årsstigningen var 6,8 pct. Det er i høj grad prisændringer inden for varer, som hæver årsstigningen i forbrugerprisindekset. Varer er i gennemsnit steget 10,3 pct. det seneste år, og det er den højeste årsstigning siden november 1982, hvor årsstigningen ligeledes var 10,3 pct.

Inden for varer er det i meget høj grad prisstigninger på el, fødevarer, brændstof og gas, der gør sig gældende i april 2022.

Forbrugerprisindekset eksklusive energi og ikke-forarbejdede fødevarer (også kaldet kerneinflationen) havde en årsstigning på 3,6 pct. i april, hvilket er en stigning fra 3,2 pct. måneden før.

Det er i høj grad prisstigninger på tobak og leje af sommerhus, der trækker kerneinflationen op i forhold til marts. Det er den højeste kerneinflation siden januar 1990.

(Kilde: Danmarks Statistik – se mere på www. https://www.dst.dk/da/Statistik/nyheder-analyser-publ/nyt/NytHtml?cid=35776. Her er det muligt at nærlæse de enkelte tal og se de præcise grafer over udviklingen).

Tekst: Per Rye

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Største stigning i forbrugerpriserne de seneste 40 år' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger