Patienten træder sig til samlet undersøgelse af hjerte, lunger og muskler

Foto: Regionshospital Nordjylland

Patienten træder sig til samlet undersøgelse af hjerte, lunger og muskler

21. maj 2022 - kl. 5:58 - af

Ny kondicykel med avanceret måleudstyr giver samlet analyse af lunge- og hjertefunktion samt skeletmuskulaturens respons på fysisk arbejde, som ikke er muligt ved undersøgelse af de enkelte organsystemer hver for sig.

Den ligner ved første øjekast en almindelig kondicykel. Det er den ikke. Den kan en hel del mere end den cykel, du måske kender fra fitnesscentret eller den, du har stuvet af vejen hjemme i pulterrummet.
Cyklen og i særdeleshed det udstyr, den er koblet sammen med, kan bruges til at udføre Cardiopulmonal exercise test (CPET), og takket være et ihærdigt arbejde med at skaffe midler, er testudstyret nu at finde på Regionshospital Nordjylland.

Samlet analyse
CPET er en ikke-invasiv undersøgelse af, hvordan patientens hjerte og lunger responderer i hvile og under fysisk arbejde. Det smarte er, at det giver mulighed for samtidig EKG-undersøgelse, lungefunktionsundersøgelse og måling af iltoptagelse. Dermed får man på én gang en analyse af patientens lungefunktion, hjertefunktion og kroppens energiomsætning. Hermed får man et helhedsbillede i modsætning til sædvanlige hvileundersøgelser af hvert organsystem for sig.

CPET- udstyret bliver derfor også relevant til diagnostik, udredning og opfølgning indenfor flere patientgrupper. Både Steen Hylgaard Jørgensen, Hjertemedicinsk afdeling, Slawomir Dudko fra Lungemedicinsk Afsnit og Thøger Persson Krogh fra Sportsmedicinsk Center kan se potentialet i cyklen.

Træning som medicin
– Vi har ved Sportsmedicinsk Center konkrete planer om at starte et projekt omkring træning som medicin til hjerte- og lungepatienter, og her vil CPET-udstyr være central for undersøgelse og vurdering af patienter før og efter træning, oplyser overlæge Thøger Persson Krogh.

Sportsmedicinsk Center vil endvidere indgå i et samarbejde med lokale sportsklubber og Hjertemedicinsk Afdeling, hvor de vil undersøge elitesportsfolks maksimale iltoptagelse og hjælpe med at monitorere og målrette fysisk træning.

Studie hos hjertesvigtspatienter
Aktuelt er Hjertemedicinsk Afdeling gået med i et større forskningsprojekt omkring fysiologiske forandringer hos hjertesvigtspatienter. Studiet er et samarbejde mellem Hjertemedicinsk Afdeling på RHN, Hjertemedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital og Center for Klinisk Forskning ved RHN.

– I den forbindelse er CPET en central undersøgelse af patienterne, og CPET-udstyret er således en forudsætning for, at Hjertemedicinsk Afdeling kan bidrage med patienter til dette studie, fortæller 1. reservelæge Steen Hylgaard Jørgensen.

– Endvidere undersøges hjertepatienter rutinemæssigt med test af arbejdsevne efter en blodprop i hjertet, og CPET-udstyr vil kunne give værdifulde oplysninger om hjertets og lungernes funktion under belastning. Oplysninger, der kan anvendes til at planlægge genoptræningsforløb for patienterne.

Uafklaret åndenød
Det giver også muligheder i samarbejdet mellem specialerne.
– Lungemedicinsk Afsnit har i samarbejde med Hjertemedicinsk Afdeling planer om at oprette et fælles ambulatorium til udredning af patienter med uafklaret åndenød, og her vil CPET udstyret give os mulighed for netop at udrede begge organsystemer samlet og under belastning, oplyser overlæge Slawomir Dudko.

Midlerne
Nu lagde vi ud med at sige, at cyklen ikke er helt almindelig. Det er prisen heller ikke. Vi taler mere end en halv million kroner. Thøger Persson Krogh har via Melsen Fonden fået 220.000 kroner, Steen Hylgaard Jørgensen har via samarbejdet med Aarhus Universitetshospital fået 250.000 kr. og Marie Pedersen og Jensine Heibergs Legat har givet 60.000 kr. Midler der nu forhåbentlig kan komme mange patienter til gode.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Patienten træder sig til samlet undersøgelse af hjerte, lunger og muskler' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger