Urimelige forslag i forhold til de svageste ældre borgere

Urimelige forslag i forhold til de svageste ældre borgere

25. maj 2022 - kl. 14:15 - af

Ældrerådet og Handicaprådet havde på deres seneste møder forleden en drøftelse af ”Administrativt budgetoplæg – tilpasningsforslag til Social- og Sundhedsudvalgets budgetområde 2023.”

Social- og Sundhedsudvalgets udgangspunkt for budgetlægningen 2023 tager afsæt i den budgetramme, som er vedtaget i Økonomiudvalget. For at sikre stabilitet i Frederikshavn Kommunes fremtidige økonomi og likviditet er der indregnet budgettilpasninger i udvalgets budget for 2023 på i alt kr. 11,8 mio.

Det administrative budgetoplæg indeholder 13 beskrivelser af reduktioner for i alt 14,3 mio. kr. Reduktionsbeskrivelserne har som afsæt at søge en balance mellem demografiske udvikling med flere ældre og vilkårene for at rekruttere arbejdskraft. Beskrivelserne indeholder bl.a. en reduktion og en ændring af serviceniveauer, bortfald eller omlægning af opgaver.

 

Stor bekymring i Ældrerådet

Ældrerådet ser med stor bekymring på de anførte besparelser, da rådet frygter, at besparelserne vil få store konsekvenser for kommunens svageste ældre.

Det er efter Ældrerådets opfattelse aldeles urimelige forslag, som vil gøre forholdene umenneskelige og uværdige hos de ældre, der har brug for hjælp til at få dækket de helt grundlæggende menneskelige behov!

Samtidig ligger der et stort dilemma i forhold til besparelser på det forebyggende område, idet man i løbet at få år vil få et øget behov for ydelser, der kræver langt flere timer. En besparelse på dette område vil ifølge Ældrerådet være meget kortsigtet.

En ændring af vasketurnus til hver 14. dag vil være både uværdigt og uhygiejnisk med lugt til følge og desuden med risiko for social isolation.

Det samme gør sig gældende for yderligere nedskæringer i rengøring, og Ældrerådet har svært ved at se, hvordan man som kommune vil leve op til den vedtagne værdighedspolitik.

Skal Ældrerådet pege på en prioritering af, hvilke forslag der gør mindst ondt, vil f.eks. 20 minutters klippekortsbesøg være bedre end helt at sløjfe ordningen.

Det samlede katalog med forslag til besparelser er på 14,3 mio. kr. De indregnede budgettilpasninger i Social- og Sundhedsudvalgets budget er på 11,8 mio. kr. Differencen på 2,5 mio. kr. bør efter Ældrerådets betragtninger anvendes til at friholde vask og rengøring samt klippekortordningen.

 

Dyb bekymring i Handicaprådet

Handicaprådet behandlede samme forslag. Rådet kan efterfølgende tiltræde det administrative budgetoplæg, men udtrykker dyb bekymring over den serviceforringelse, det vil medføre for personer med funktionsnedsættelse.

Byrådsmedlemmerne Ole Rørbæk Jensen (A) og Thomas Hjort (O), som begge er medlemmer af Handicaprådet, valgte at forlade mødet under punktets behandling.

 

Voldsom nedskæring i klippekort

Blandt forslagene, der indtænkes i spareøjemed, er bl.a. en ændring i rengøring fra 2 til 3 ugers mellemrum. Her kan nu spares 1,4 mio. kr. med en øgning til 5 mio. kr. om ganske få år. Der er i beregningen taget afsæt i 2.275 borgere, som pt. er visiteret hertil, svarende til 47.000 timer årligt.

Støtte til selvhjælp på ældreområdet kan reduceres med 1 mio. kr. hvert af de næste 4 år. Inden for hjemmeplejen reduceres tøjvask og indkøbsordning, hvis forslagene gennemføres.

En nedlæggelse af klippekortsordningen på plejecentre vil kunne bidrage med besparelser på 4,5 mio. kr. (svarende til 10 fuldtidsstillinger) hvert af de kommende 4 år, og fritvalgsordningen kan bidrage med 1,8 mio. kr. hvert år de næste 4 år.

På listen er også en reduktion i sundhedscentre med 4 x 900.000 kr., brugeråben tid i støttecentre med 4 x 500.000 kr. samt reduktion af tid pr. borger inden for ældreområdet med 4 x 1 mio. kr. Et rehabiliteringstilbud i Skagen kan forvente besparelse på 4 x 250.000. kr., ligesom Fontænehuset og Lilleskolen står over for besparelser.

 

Yderligere konsekvenser for borgere og personale

I beskrivelsen af tilpasningsforslagene er bl.a. oplistet, at en konsekvens vil blive, at en borger skal have tøj til 30 dage. Det betyder i praksis, at mange borgere skal anskaffe sig ekstra tøj. Det skyldes, at der er 2 ugers tøj til vask hos leverandør, og borgerne skal have til de næste 2 uger.

Meget beskidt tøj kan ligge i en vaskepose i 14 dage, hedder det i tilpasningsforslaget.

Budgettilpasningen vil også få konsekvenser for personale og institutioner og dermed for den enkelte leverandør, som skal reducere personaletimer svarende til de opgaver, som ikke længere skal udføres.

På sundhedscentrene i Frederikshavn Kommune er der flere borgerrettede indsatser, såsom rygestop, alkohol, samtaler om overvægt. Disse indsatser er kommunen ikke forpligtet til at levere. Hvis de indstilles, vil det give en besparelse på 0,9 mio. kr. om året. Sundhedscentrene vil således ikke varetage sundhedsfremme og forebyggelse, men alene indsatser på området for kronikere inden for rehabilitering.

 

Via dette link (og i bilagene fra side 28 til 48 vil der kunne læses en nøje gennemgang af de påtænkte tilpasninger og konsekvenserne heraf:

https://www.frederikshavn.dk/umbraco/Surface/LocalEsdhPdfSurface/GetAgendaPdf?commId=%C3%86ldrer%C3%A5det&date=%C3%86ldrer%C3%A5det%2F23-05-2022%2008.00%20-%2013.00&fileName=%C3%86ldrer%C3%A5det%2F23-05-2022%2008.00%20-%2013.00%2FReferat%20samlet%20-%20%C3%85ben.pdf

Tekst: Per Rye

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Urimelige forslag i forhold til de svageste ældre borgere' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2024 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger