Borgmesteren: Vi ser ind i magre år

Borgmesteren: Vi ser ind i magre år

27. maj 2022 - kl. 12:07 - af

Ældrerådet og Handicaprådet behandlede forleden en række besparelsesforslag på social- og sundhedsområdet, som den kommunale administration havde udarbejdet. Det har avisen skrevet om i artiklen ”Urimelige forslag i forhold til de svageste ældre borgere”.

Artiklen har siden medført henvendelser til redaktionen fra læsere, der gerne vil vide, hvordan Frederikshavn Kommunes borgmester, Birgit Stenbak Hansen (A) stiller sig til de fremsatte forslag. Borgmesteren har derfor på avisens foranledning fremsendt en kommentar med overskriften ”Vi ser ind i magre år”.

Borgmesteren begynder sit indlæg med at slå fast, at de besparelsesforslag, man kan læse til de politiske udvalgs dagsordener, IKKE er vedtaget! Og nogle af dem bliver IKKE vedtaget! Men nogle gør!

”Det er administrationens forslag til besparelser, men vi politikere er ansvarlige for det, der endeligt vedtages. Den proces foregår fra nu af, og til budgettet vedtages medio oktober,” forklarer Birgit S. Hansen.

”Jeg beder ikke om accept eller forståelse. Jeg beder – som borgmester og dermed som formand for Byrådet – om, at man vil tage sig tid til at læse, hvad vi står overfor som kommune, og hvad der er Byrådets opgave som folkevalgte – nemlig at disponere over de penge, vi har – eller ikke har – havde jeg nær sagt,” lyder det fra Birgit Hansen.

Mange og stigende udgifter
Hun fortsætter: ”Vi laver budgetopfølgning i disse dage, og vi kan se, at udgifter til familier, der har det svært, er stigende, at COVID-19-udgifter stadig ikke er hentet ind eller kompenseret fra staten, at vi har udlæg til modtagelsen af fordrevne flygtninge fra Ukraine, som ikke er kompenseret fra staten, at vi har energiudgifter på ca. 9 mio. mere, end vi plejer som følge af energikrisen, og at vi også er ramt af stigende inflation.”

”Alt det og det faktum, at vi bliver færre borgere, flere ældre og handicappede og udsatte familier med behov for hjælp, gør, at Byrådet – lidt klichéagtigt sagt – som øverst ansvarlig for kommunens økonomi sidder i tal til halsen.”

Borgmester Birgit S. Hansen fortsætter: ”Vi skal lave næste års budget, og det skal vedtages senest medio oktober. Der, hvor vi er lige nu, ja, der kommer administrationen med forslag til, hvor vi kan spare. For det skal vi!”

Borgmesteren pointerer, at det ikke handler om, at Frederikshavn Kommune ikke har styr på økonomien. Det handler om stigende udgifter og om færre borgere, der kan medføre skatteindtægter og tilskudskroner.

Ingen synes, svage grupper skal spare
”Byrådet arbejder hele tiden på sammen med andre gode folk i erhvervslivet og foreningslivet på at tiltrække nye borgere, men som i enhver anden husholdning kan vi ikke bruge mere end, vi har,” fastslår Birgit Hansen og fortsætter: ”Ingen synes, at børn, ældre, handicappede eller udsatte familier skal bære besparelser. Men netop de områder er de helt store budgetposter.”

”Vi kan heller ikke regne med en fed økonomiaftale mellem staten og kommunerne. Et bredt flertal har lavet et nationalt kompromis, og det går store dele af landets penge til.”

Kalde en skovl for en skovl
Afslutningsvis lyder det fra borgmesteren: ”Vi er i Byrådet smerteligt bevidste om, at vi kommer til ”at trække af” på besparelser. Det er vi valgt til. Ikke kun til at uddele, men også til at handle, når det er svært.

Det arbejder vi solidt med, og vi har høringer med råd, ansatte i MED-systemet, fagbevægelsen osv. i hele processen.”

”Vi skal tænke os godt om, men jeg vil ikke foregøgle, at vi ikke kommer til at vedtage besparelser. Vi skal kalde en skovl for en skovl. Vi står på broen – også når det svært, og det er det nu. Men vi er sammen om det, og vi tager opgaven meget alvorligt og lytter til borgerne! Men igen: i sidste ende er vi valgt til også at træffe tunge beslutninger, og næste års budget er et af dem,” fastslår Birgit S. Hansen.

Tekst: Per Rye

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Borgmesteren: Vi ser ind i magre år' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger