Ekspresbussen vinder nordjysk terræn i ekspresfart

Foto: NT

Ekspresbussen vinder nordjysk terræn i ekspresfart

30. maj 2022 - kl. 9:51 - af

Efter en lang coronapandemi med faldende passagertal er udviklingen nu for alvor vendt i flere dele af den kollektive transport i Nordjylland. Særligt i de regionale Ekspresbusser er kunderne vendt hurtigere tilbage end forventet, hvilket ifølge Nordjyllands Trafikselskab (NT) skyldes den hurtige rejsetid med få stop.

Coronapandemien har de seneste par år medført et stort fald i antallet af passagerer i den kollektive trafik i Nordjylland og resten af landet, men hos NT kan man nu se, at passagererne i den kollektive trafik er begyndt at vende tilbage. Den positive udvikling er ifølge trafikselskabet særligt udtalt i Ekspresbusserne, som kører med færre stop på de længere strækninger mellem de større byer i regionen.

Et konkret eksempel er rute 973X mellem Aalborg og Frederikshavn. I de første tre måneder af 2022 har der været godt 27.000 passagerer, hvilket svarer til, at 87 procent er vendt tilbage, hvis man sammenligner med passagerniveauet i starten af 2019 før pandemien. På rute 954X mellem Aalborg og Mariager er det endda lykkedes at overstige udgangspunktet fra 2019 med hele 172 procent – her har der i de første tre måneder af 2022 været godt 3.500 passagerer. I gennemsnit er ni ud af ti af alle Ekspresbus-passagerer vendt tilbage sammenlignet med 2019 – i de første tre måneder af 2022 har der været i alt knap 98.000 passagerer med de nordjyske Ekspresbusser.

– Det er virkelig glædeligt, at vores kunder nu kommer tilbage i bus, tog og flextrafik – og selvfølgelig endnu mere glædeligt, at det sker hurtigere end forventet i Ekspresbusserne. Det indikerer, at vores kunder er særligt glade for Ekspresbusserne, og den regionale bustrafik er da også et vigtigt indsatsområde for os, som vi arbejder på at gøre endnu mere attraktivt. Det vil vi derfor også fortsætte med fremadrettet, lyder det fra Mette Henriksen, der er kundechef i NT. Hun tilføjer:

– I første omgang håber vi, at alle vores kunder vender tilbage – og på længere sigt håber vi også, at endnu flere vil få øjnene op for Ekspresbussens mange fordele.

Få stop – hurtigt frem
Men hvilke fordele er det, der får kunderne til at vælge Ekspresbusserne? Ifølge en brugerundersøgelse blandt NT’s kunder er det den korte rejsetid med få stop, der hos flest passagerer er den primære årsag til at rejse med Ekspresbus. Derudover er god komfort også vigtig – og her minder Ekspresbusserne langt hen ad vejen om tog, der smyger sig igennem landskabet i et stabilt tempo ad lange, lige strækninger:

– Vores undersøgelse viser først og fremmest, at de nordjyske passagerer gerne vil hurtigt frem med færrest mulige stop. Her minder Ekspresbusserne på mange måder om et tog – nogle vil endda kalde dem ’tog på gummihjul’ – hvor man netop kommer hurtigt frem og kan koncentrere sig eller zone ud uden at skulle forholde sig til en masse stop undervejs. Samtidig har man komforten og mange af de faciliteter, man kender fra toget. Der er altså både god plads til arbejde og afslapning, hvilket understøtter de flestes behov, siger Mette Henriksen.

Udover kort rejsetid og få stop lægger mange af de adspurgte i undersøgelsen også vægt på passende afgangstider, god siddekomfort, rolige omgivelser og bekvemmelige faciliteter, som Wi-Fi og toilet. Langt hen ad vejen faciliteter, der altså minder om tog.

NT arbejder i øjeblikket på at kortlægge mulighederne for at udbygge nettet af Ekspresbusser yderligere i Nordjylland.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Ekspresbussen vinder nordjysk terræn i ekspresfart' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger