Midtbyudvikling i kommunens tre hovedbyer
31. maj 2022 - kl. 9:30 - af Henrik Christensen
I det kommunale budget 2022 har et enigt byråd besluttet at afsætte midler til at modernisere lokalplanlægningen i kommunens tre hovedbyer Frederikshavn, Sæby og Skagen.
Hovedbyernes bymidte er omfattet af flere ældre og utidssvarende lokalplaner. For at skabe mulighed for tilpasning til nutidige behov samt sikre fremtidig udvikling kan der være behov for at gennemføre ny planlægning i bymidten.
I dag oplever mange byer i hele Danmark udfordringer med at opretholde et varieret butiksliv og med at tiltrække nye forretningsdrivende, beboere og investorer. Både detailhandelstal og en tur gennem bymidten i mange danske byer viser tydeligt denne tendens.
Siden 2006 er hver femte udvalgsvarebutik forsvundet på landsplan. Frederikshavn kommunes hovedbyer er ingen undtagelse og oplever i dag en funktionsudtømning bl.a. som følge af ændrede handelsmønstre og nye mobilitets- og pendlingsmønstre.
Plan- og Miljøudvalget får på udvalgets kommende møde torsdag den 2. juni en orientering om tilstande og planer.
En proces med mange muligheder
Det hedder bl.a. i oplægget: ”Vi skal i gang med en proces, hvor mulighederne er mange. Det kan f.eks. ske ved at samle og fortætte de eksisterende butikker og funktioner, omdanne bygninger til nye funktioner eller ved at skabe nye forbindelser mellem byens vigtige punkter.”
Grundlaget for udvikling og omdannelse af bymidten bør ske gennem helhedsorienteret planlægning og politiske prioriteringer, der skal samle lokalplaner for bymidten, og via ny planlægning medvirke til, at grundlaget for at de nødvendige ændringer er til stede.
Ligeledes vil der være brug for at sikre en sammenhæng mellem de øvrige forskellige strategier og planer i kommunen, som har betydning for udvikling af bymidten. Det gælder fx erhvervs- og turismestrategier, planstrategien og den konkrete planlægning for detailhandel samt eventuelle strategiske udviklingsplaner for byerne.
Tomme ejendomme kan indeholde et potentiale
Oplægget peger på, at helt centralt for arbejdet med at udvikle bymidten er inddragelse af erhvervsdrivende og ejendomsejerne. Tomme ejendomme i bymidten kan i første omgang ses som et problem, men de kan samtidig indeholde et potentiale, hvis ejendomsejerne kan motiveres til at igangsætte en udvikling af de tomme ejendomme, så de kan bringes i spil til nye formål.
Kommunens Center for Teknik og Miljø forventer i løbet at juni at kunne igangsætte den proces, som skal synliggøre udfordringer med den nuværende planlægning samt potentialer, der kan rummes i en fremtidig planlægning for midtbyerne.
Procesessen startes med kortlægning og dialog i Frederikshavns bymidte og forventes at løbe fra nu af og året ud. Igangsættelse af ny lokalplan vil således forløbe fra begyndelsen af 2023 og frem til slutningen af 2023.
Den politiske forankring er i Plan- og Miljøudvalget, hvor der vil være løbende inddragelse og orientering om arbejdet. Derudover sikres god involvering af interessenterne igennem planprocessen.
Prioritering af de 3 hovedbyer
Administrationen igangsætter processen med byudvikling for de 3 hovedbyer efter en prioriteret rækkefølge med udgangspunkt i Frederikshavn bymidte, derefter Sæby bymidte og endelig Skagen bymidte.
Frederikshavn vurderes at have det største ”efterslæb” i fornyelse at planlægningen. Dette medvirker til, at kommunen ofte kommer i dilemmaer i forhold til dispensationer. Der er flere sammenhængende områder, som rummer potentiale for styrkelse af midtbyen, men ikke vurderes attraktive for nye investeringer på grund af utidssvarende planlægning.
Sæbys bymidte er udfordret af placeringen af slagteriet Danish Crown. Slagteriets miljøkrav og mulighed for at gøre indsigelser kan udfordre en større udviklingen af bymidten.
I Skagen skal det tilsvarende vurderes, hvorledes der sikres en tidssvarende planlægning, som tilgodeser byens behov for turisme og handel i bymidten.
Tekst: Per Rye
2 kommentarer til “Midtbyudvikling i kommunens tre hovedbyer” under annoncerne.
Grundlæggende vil jeg slå fast, at når man ikke overholder indgåede aftaler (her budgetaftalen for 2022), skal man regne med at jeg (og Venstre) melder fra.
Aftalen fra budgettet gik ud på, at man afsatte løn til en ekstra medarbejder, til at få ryddet op i de alt for mange forældede lokalplaner i de 3 hovedbyer i kommunen.
Da mange lokalplaner snart indeholder flere dispensationer end paragraffer, er vi virkelig ude i en meget tung sagsbehandling, og derfor skulle disse planer opdateres.
Pludselig udlægges dette så (som orienteringssag uden politisk indblanding), som om der skal arbejde med analyse og planer af detailhandelen. Det er bestemt et vigtigt område at arbejde med, men det er en helt anden udfordring, end den der er bevilget en medarbejder til.
Socialdemokratiet tog orienteringen til efterretning, og dermed skal medarbejderen nu arbejde 1½ år med Frederikshavns detailhandel, derefter 1½ år i Sæby og til slut 1½ år i Skagen.
Nu vil der nok være noget overlap, men det er sandsynligt at det vil tage resten af denne valgperiode (3½ år).
Det betyder så også, at der næppe vil blive rettet op på de forældede og stærkt problematiske lokalplaner i de næste mange år.
Derfor ville jeg ikke tage orienteringen til efterretning.
God 2. pinsedag
Peter Sørensen, Venstre
Udvalget godkendte den videre proces. Dog er det ført til protokols, at “Peter Sørensen (V) tager ikke sagen til efterretning, da Peter Sørensen (V) ikke mener, at sagen er i overensstemmelse med budgetforliget”.