Kraftig stigning inden for psykiatrien i udredning af børn og unge

Kraftig stigning inden for psykiatrien i udredning af børn og unge

5. juni 2022 - kl. 11:57 - af

Antallet af børn og unge i Danmark med dårligt mentalt helbred har været stigende både på landsplan og i Nordjylland.

Antallet af børn og unge i Region Nordjylland mellem 0 og 17 år, der har modtaget udredning eller behandling i Børne- og Ungdomspsykiatrien i 2010 på 971 børn og unge, svarende til en andel på 0,8 % af de nordjyske børn og unge. Ti år senere i 2020 var 2.760 børn og unge i behandling, svarende til en andel på 2,5 % af de nordjyske børn og unge.

Det vil sige en betydelig stigning på i alt 184 % over en 10-årig periode fra 2010 til 2020. Antallet af henvisninger fra praktiserende læger og kommunerne på en 10-årsperiode er steget med 92 %, og den samme stigende tendens ses også i 2021.

Tallene lægges frem til debat for politikerne i Børne- og Ungdomsudvalget på udvalgets næste møde den 8. juni.

På baggrund af udviklingen i den kraftige stigning i antallet af børn og unge med dårligt mentalt helbred besluttede Regionsrådet for Nordjylland, at der i et tværsektorielt samarbejde foretages en kortlægning og en analyse af årsagerne hertil. Det sker med henblik på i et samarbejde at iværksætte indsatser, der kan sikre, at børn og unge med behov får den nødvendige støtte og behandling på rette niveau og på rette tidspunkt.

Tilgængelighedsanalyse

I 2021 blev der således udarbejdet en ”Tilgængelighedsanalyse” i et samarbejde mellem de nordjyske kommuner, Praksissektoren og Psykiatrien i Region Nordjylland. Region Nordjylland og Frederikshavn Kommune har deltaget i udarbejdelsen af tilgængelighedsanalysen, som blev endelig politisk godkendt regionalt af Psykiatri- og Socialudvalget i begyndelsen af marts i år.

I Tilgængelighedsanalysen blev der lavet konkrete anbefalinger til både de nordjyske kommuner, Praksissektoren og Psykiatrien i Region Nordjylland. Anbefalingerne i rapporten skal læses som tværsektorielle visioner for et forbedret tværsektorielt samarbejde om børn og unge med psykiske vanskeligheder i Regionen.

I forhold til de anbefalinger, der retter sig mod kommunerne, er det op til den enkelte kommune at forholde sig til, hvordan man eventuelt vil gå videre i forhold til anbefalingerne.

Anbefalingerne for de enkelte kommer er:

  • beslutning om videreudvikling og udbredelse af Samrådsmodellen (kommunerne, almen praksis og Børne- og Ungdomspsykiatriens koordinering af konkrete børne- og ungdomspsykiatriske sager)
  • beslutning om øget samarbejde om uddannelse og beskæftigelse
  • systematisk overblik over børn og unges trivsel og mentale sundhed (eksempelvis gennemførelse af trivselsmålinger og opfølgninger herpå).

Tekst: Per Rye

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Kraftig stigning inden for psykiatrien i udredning af børn og unge' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger