Ét svendebrev – to læresteder

Morten V. S. Pedersen fra MAN Energy Solutions, industritekniker Kristian Jensen, Lars Jacobsen fra RASI Maskinfabrik.

Ét svendebrev – to læresteder

12. juli 2022 - kl. 14:12 - af

Spændende samarbejde når to læresteder går sammen om at uddanne én lærling. Resultatet er en ny uddannet faglært med brede faglige kompetencer.

Ny uddannet industritekniker Kristian Jensen, der netop har lagt svendestykke på TECH COLLEGE i Aalborg, har været i lære hos MAN Energy Solutions i Frederikshavn og RASI Maskinfabrik i Hørby.

Læretiden som delelærling har resulteret i, at Kristian har set en meget stor bredde i industriteknikerfaget. Hos RASI Maskinfabrik har han produceret emner fra nyt rågods på højteknologiske maskiner. Hos MAN ES har han skulle forvandle et slidt emne, for eksempel en motorkomponent til et nyt emne. Mindsettet og udførelsen af de to opgaver er vidt forskellig, og med læring fra de to forskellige verdener står Kristian i dag med stærke faglige kompetencer.

Historien bag at uddanne en delelærling er, at Lars Jacobsen ejer af RASI Maskinfabrik var usikker på at tage skridtet til at starte en lærling op. Var der arbejde nok, og hvor meget papirarbejde var der mon i opgaven? I en travl hverdag blev opstart af virksomhedens første lærling derfor udsat gang på gang.

MAN ES har lange traditioner for at uddanne bl.a. industriteknikere, og da de to virksomheder mødte hinanden i Lærlingeordningen, der huses af Erhvervsservice Nord, opstod idéen til at uddanne en delelærling.

”I opstart af virksomhedens første lærling var det betryggende at have en samarbejdspartner at trække på, hvis vi f.eks. pludselig fik lidt at lave, og samtidigt fik jeg en kollega at sparre med i forbindelse med mange af de spørgsmål, der dukker op, når man uddanner lærlinge”, siger Lars Jacobsen.

RASI Maskinfabrik og MAN ES er partnere i Lærlingeordningen, hvor lærlingekoordinator Anette H. Sørensen har lavet turnusplaner, således Kristian Jensens læreforløb mellem de to virksomheder har været planlagt med øje for uddannelse og ikke de to virksomheders ordremasse.

”Det har været super spændende at følge Kristians læretid i to virksomheder”, fortæller Anette H. Sørensen. ”Det kræver meget af lærlingen, der står i det, for han/hun skal jonglere mellem to virksomheder, to hold kolleger, to kulturer osv. – oveni at lære faget også ud fra to forskellige vinkler. Men lærlingen, der kommer ud af samarbejdet, er hamrende dygtig”, siger Anette H. Sørensen.

”Alene kan man meget, sammen kan man mere end dobbelt så meget. Og i dette samarbejde er der kommet en ny uddannet industritekniker mere til. Én som måske ikke var blevet uddannet, hvis Lars Jacobsen fra starten havde været alene om opgaven”, slutter Anette H. Sørensen, der opfordrer virksomheder til at indgå samarbejder med kollega virksomheder, hvis man står i samme situation, som Lars Jacobsen i forbindelse med at komme i gang med at uddanne.

Kristian Jensen har været omfattet af lærlingeordningen, der udover MAN Energy Solutions og RASI Maskinfabrik omfatter Hirtshals Yard, Vestkajens Maskinværksted, Mariendal Electrics, Orskov Yard, EnTech Marine, Alfa Laval, Soft & Teknik og SeaMech.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Ét svendebrev – to læresteder' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger