Har måttet reducere budget med historisk stort beløb

Har måttet reducere budget med historisk stort beløb

10. august 2022 - kl. 9:23 - af

Som det fremgår af anden artikel, står Kultur- og Fritidsudvalget over for store besparelser. Det har bl.a. affødt skarpe indsigelser fra Frederikshavn Kunstmuseum, der ser ud til på udvalgets møde den 11. august får reduceret sit kommunale tilskud fra ca. ¾ mio. kr. til omkring 200.000 kr. årligt.

Avisens redaktion har bedt formanden for Kultur- og Fritidsudvalget, Peter Laigaard (C) om en kommentar til udvalgets holdning og fremgangsmåde med hensyn til besparelser.

Peter Laigaard forklarer indledningsvis, at KFU med virkning for 2023 desværre har måttet reducere sit budget med hele 6,3 mio. kr., hvilket han betegner som et historisk stort beløb. Et flertal i udvalget har valgt ikke at bruge “salamimetoden” og blot nedskrive alle budgetter forholdsmæssigt.

”Udvalget har vendt og drejet hver enkelt budgetpost og besluttet, at vi inden for kulturområdet vil friholde de “fyrtårne”, vi har indenfor området, såsom Skagens Museum og Arena Nord, for at sikre, de har den nødvendige konkurrencekraft. Skagens Museum er anerkendt både nationalt og internationalt, medens Arena Nord/Det Musiske Hus som regionalt spillested bl.a. sørger for både store folkelige arrangementer som musicals, ligesom vi kan afvikle store internationale sportsbegivenheder. Begge institutioner er i benhård konkurrence,” lyder det fra udvalgsformanden.

Frederikshavn Kunstmuseum

”Det betyder, at vi nødvendigvis må kigge på andre budgetposter for at finde vedvarende store besparelser, og her er det bl.a. faldet os for brystet, at Frederikshavn Kunstmuseum har meget begrænsede “egenindtægter” i form af medlemsbidrag, entréindtægter og “funding”/sponsorater. Rent faktisk udgør det kommunale bidrag 87 % af indtægtsgrundlaget. Tidligere KFU-udvalg har også haft øje for dette misforhold og vedtaget store besparelser.”

”Vi har derfor med åbne øjne valgt at sætte det kommunale bidrag på niveau med eksempelvis Frederikshavn Teaterforening og Pixlart i Østervrå, der begge modtager ca. 200.000 kr. om året. Teaterforeningen har ligesom Frederikshavn Kunstmuseum “gratis” husleje til sine arrangementer i Det Musiske Hus og viser vejen frem med et imponerende program for små ressourcer og med engagerede mennesker i bestyrelsen,” siger Peter Laigaard.

KFU-udvalget har gennemført en lang række besøgsrunder både indenfor fritid og kulturområdet og besøgte også Frederikshavn Kunstmuseum den 29. juni i år.

”Stor var vores forbavselse, da der på mødet blev lagt om til en “evaluering” af hvert enkelt udvalgsmedlems personlige holdninger til besparelsen på Frederikshavn Kunstmuseum. Som udvalgsformand måtte jeg stoppe denne proces øjeblikkeligt; den slags forhandlinger foregår i et lukket og fortroligt rum, og det kan stadig undre, at Frederikshavn Kunstmuseum i ramme alvor mente, dette var en farbar vej,” lyder det fra Peter Laigaard.

”Fra udvalgets side opfordrede vi Frederikshavn Kunstmuseum til at tage imod den fremstrakte hånd om fremover at modtage 200.000 kr. samt gratis husleje på sin nuværende adresse og se på mulighederne for fremover at drive Kunstmuseet videre.  Desværre ser det ud til, at man fra formandskabet i Frederikshavn Kunstmuseum har mere lyst til at “pege fingre” ad både udvalgsmedlemmer og andre områder indenfor KFU´s budgetområde igennem national og lokal presse. Men så må det være sådan,” understreger Peter Laigaard.

Andre områder bliver også berørt af det nye budget

I KFU har man siden årsskiftet arbejdet med et af de store temaer fra valgkampen: haltilskudsmodeller. Disse er i høring netop nu, og der vil snart være dialogmøde med de involverede parter

”Vi har forhåbninger om, at vi endelig kan få ro på et område, som siden kommunesammenlægningen har været “en varm kartoffel”, forklarer Peter Laigaard.

Ligeledes venter en ny “Frederikshavnerordning” fra årsskiftet. Udkastet er pt. under udarbejdelse, og her vil der bl.a. komme et tæt arbejde sammen med Folkeoplysningsudvalget.

”Begge områder kommer også til at bære store besparelser og omfordelinger; de er bare ikke udmøntet endnu! Selvom vi er i nedskæringstider, skal vi i udvalget have skaffet betydelig frie midler, for der kommer jo til stadighed nye projekter, som bør støttes. I 2022 har vi stort set ingen frie midler, da vi har “arvet” vores budget, og vi må derfor sige nej til stort set til alt, der kommer,” lyder det afslutningsvis fra udvalgsformand Peter Laigaard.

Tekst: Per Rye

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Har måttet reducere budget med historisk stort beløb' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger