Om retten til tidlig pension
16. august 2022 - kl. 12:01 - af Henrik Christensen
I Nordjylland er der 72 procent af 3Fâerne i alderen 40 til 59 Ă„r, som har smerter i lĂžbet af en arbejdsdag. Danske arbejdere slider for Danmark, og har lige sĂ„ meget ret til et vĂŠrdigt pensionistliv, som det bedre borgerskab i Gentofte.
Af Finn Jenne, formand 3F Frederikshavn og Henning Overgaard, forbunds-formand for 3F.
NÄr vores medlemmer stÄr op om morgen, stÄr de op med glÊde og stolthed. De stÄr op og trÊkker i arbejdstÞjet. Mange af dem har gjort det i 20, 30 eller 40 Är uden at beklage sig. De udfÞrer et solidt stykke arbejde, sÞrger for at hjulene kÞrer rundt og troligt betaler deres skat.
DesvÊrre er det ogsÄ vores medlemmer, der stÄr op om morgenen og mÄ tage Panodil eller noget stÊrkere fra lÊgen for at komme igennem dagens arbejde. For vores medlemmer er i smerter. Faktisk har 72 procent af vores medlemmer fra 40 til 59 Är smerter i lÞbet af deres arbejdsdag. Det viser en undersÞgelse, som Analyse Danmark har lavet for 3F.
Det er mange. Alt for mange. Det er et problem, der ikke blot kalder pÄ, at arbejdsgiverne mÄ tage deres ansvar seriÞst, og sikre et bedre og sundere arbejdsmiljÞ. Det er et problem, der tydeliggÞr, hvor vigtigt det er, at vi har fÄet retten til tidlig pension.
Alligevel sidder der borgerlige politikere, som SĂžren Pape Poulsen, der mener, at den danske lĂžnmodtager klynker, og skal arbejde til arme og ben er ved at falde af.
Hvorfor skal dem, der har arbejdet lÊngst ogsÄ vÊre dem, som skal lide mest?
Det kan ikke vÊre rigtig, at den danske lÞnmodtager bÄde skal betale med lÞn og krop, for at advokater og arkitekter skal gÄ rundt pÄ golfbanen, og nyde deres otium.
25 procent af vores medlemmer i alderen 40 til 59 Är mÄ tage receptpligtig medicin fra lÊgen for at passe deres arbejde. Det er hver fjerde, som har sÄ voldsomme smerter, at en Panodil ikke er nok. Og skal de hÞre pÄ, at de tager af kassen for at sidde i sofaen.
Vores medlemmer Þnsker blot at have samme mulighed for at lege med deres bÞrnebÞrn pÄ samme mÄde, som dem der tager lange uddannelser og fÞrst kom pÄ arbejdsmarkedet, da de var omkring 30 Är.
Det er derfor, at 3F i disse dage er ude med budskabet om, at hvis pensionsalderen skal stige, sÄ skal den tidlige pension fÞlge med. Den skal fÞlge med, sÄ man i 2030 skal kunne gÄ pÄ tidlig pension fire Är fÞr sin folkepension, og ikke kun tre Är fÞr, som det er i dag.
Den danske arbejder har lige sÄ meget ret til et vÊrdigt pensionsliv, som den danske akademiker. Derfor skal retten til tidlig pension sÊttes op fra tre til fire Är.
Retten til et vÊrdigt liv pÄ pension er ikke noget, som kun hÞrer akademikeren i Gentofte og Rudersdal til. Retten til en pension uden smerter er ogsÄ noget, vi skal have i Frederikshavn og LÊsÞ kommuner.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Om retten til tidlig pension' til en bekendt