Verdensmålene og grøn omstilling er en del af Frederikshavn Handelsskole

Lektor Betina Lynge Larsen og direktør Brian Andersson.

Verdensmålene og grøn omstilling er en del af Frederikshavn Handelsskole

16. august 2022 - kl. 12:31 - af

Frederikshavn Handelsskole er med i et nordjysk uddannelsesprojekt, der sætter fokus på at integrere verdensmålene i alle fag. Skolen er selv en del af den grønne omstilling. Et nyt solcelleanlæg er på vej, og skolen har reduceret sit energiforbrug betragteligt.

De 17 Verdensmål er ikke et selvstændigt fag på skoleskemaet, men skal være en naturlig, integreret del af alle fag. Det er målet i et projekt støttet af Region Nordjyllands Uddannelsespulje, som Frederikshavn Handelsskole deltager i sammen med fem andre nordjyske uddannelsesinstitutioner. Her arbejder de med at udvikle nye processer og pædagogiske tilgange til at inddrage Verdensmålene i teori og praktisk case arbejde. Det er en videreudvikling af den praksis, som allerede i dag er på Frederikshavn Handelsskole, hvor eleverne fx møder den tredobbelte bundlinje med fokus på økonomi, socialt ansvar og miljø i faget Virksomhedsøkonomi eller udviklingen af bæredygtige forretningsidéer i faget Innovation.

Projektet handler om at give underviserne et kompetenceløft, så de på en relevant og nærværende måde bringer bæredygtighed i spil overfor eleverne. Bæredygtighed og verdensmålene bliver en større og større del af vores hverdag, og den måde vi agerer på. Det mærkes også på uddannelsesområdet, hvor vi skal udvikle de unges kompetencer, så de både kan bidrage til løsningen af fremtidens udfordringer og aktivt deltage i den bæredygtig udvikling, fortæller Betina Lynge Larsen, projektleder og lektor i Innovation på Frederikshavn Handelsskole.

Frederikshavn Handelsskole tager ansvar

Ligesom eleverne skal have bæredygtighed ind under huden, så de kan agere som forandringsagenter ude i de enkelte virksomheder, arbejder Frederikshavn Handelsskole aktivt med at blive mere bæredygtige. Skolen får opført et solcelleanlæg, som går i drift i 2023 og vil dække omkring 20 procent af skolens strømbrug med grøn strøm. Der er også lavet aftale med firmaet Clever om opsætning af otte ladestandere til el-biler.

Vi skal alle – både som individer og organisationer – tage vores del af ansvaret for at reducere energiforbruget og forbrug i det hele taget. Ligesom vi forsøger at præge tankegangen hos vores elever, har vi selv i en årrække været i gang med at energitoptimere. Det har reduceret skolens CO2 udledning betragteligt og samtidig reduceret vores omkostninger, siger Brian Andersson direktør på Frederikshavn Handelsskole.

Fra 2010 til 2019 er skolens vand-, el- og varmeforbrug faldet (2020 og 2021 er taget ud af sammenligningen pga. Corona og en delvis nedlukning). Det er sket ved fx at skifte til mere energivenlige motorer på ventilatorsystemet, mere energivenlige pumper til vand og varme, og udskiftning af lyskilder til LED.

Elforbruget er faldet knap 30 procent, vandforbruget 15 procent og varmeforbruget 6 procent. Kopimaskinerne har også haft mindre travlt på grund af indførslen af et nyt ”follow me” printsystem og flere e-bøger. Fra 2016 til 2019 har der været en papirreduktion på 32 procent.

Listen af tiltag er lang – for både store og små justeringer gør en forskel og tæller med i regnskabet. Det er lige fra indføring af økologisk fair trade kaffe til implementering af solcelleanlæg og ladestandere til el-biler, forklarer Brian Andersson.

Frederikshavn Handelsskole er også en del af Frederikshavn Kom­munes første Verdensmålsuge i perioden 5.-11. september, hvor der er et ekstraordinært fokus på bæredygtighed på skolen. Verdensmålene rummer ikke kun den grønne omstilling, men også socialt ansvar, uddannelse, ligestilling og sundhed.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Verdensmålene og grøn omstilling er en del af Frederikshavn Handelsskole' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger