Er der en retning? Ja det er der

Er der en retning? Ja det er der

19. august 2022 - kl. 6:53 - af

Lad mig starte med at slå fast, at der er styr på økonomien i Frederikshavn Kommune. Det skal der ikke herske tvivl om, men som størstedelen af landets kommuner, skal vi spare næste år.  Det kan man læse om i medierne. Jeg kan som eksempler nævne Hjørring, Rebild, Morsø og Thisted Kommuner. Den opmærksomme læser ved, at deres politiske ledelse har anden farve end den i vores kommune bare så, man ikke foranlediges til at tro, at det her handler om partifarve. 

En rig kommune er vi ikke. Det er ikke en overraskelse, at vi skal spare. Det gør vi hvert år som fattig kommune. Men der er faktorer, vi ikke kan holde for, og som jeg vil nævne her: energikrise, COVID-19-udgifter, stram økonomiaftale med regeringen, krig i Ukraine og ukrainske fordrevne til vores kommune, flere ældre med behov for hjælp, faldende indtægter og stigende udgifter især på det specialiserede område, som er mennesker, der har brug for hjælp grundet fysiske, psykisk og/ eller sociale udfordringer. 

Jeg håber, du vil bruge tid på at læse hele mit indlæg. Det er nemlig ikke nemt at give det fulde og nuancerede billede af kommunal økonomi på få linjer, og hvis vi skal have en nuanceret debat, skylder vi hinanden at lytte og læse til forklaringer. 

Vi har styr på økonomien for så vidt angår de ting, vi selv kan styre. Vi har gennem flere år rettet til og reduceret budgetterne med en procent, hvilket svarer til en årlig reduktion på ca. 30 mio. Dog har vi ofte skånet børneområdet for at finde den ene procent. Det har vi også denne gang. 

Alle i økonomiudvalget (A,V og C) var og er således enige om, at der ikke skulle gennemføres en procent besparelsen på Børne- og Ungdomsudvalget i 2023, hvilket altså er en klar politisk prioritering af børne- og ungdomsområdet.

 Vi har desuden politisk besluttet at tilføre Børne og Ungdomsudvalget yderligere godt 21 mio. kr. til budgettet i 2023 for at skabe bedre mulighed vi at give den nødvendige støtte og opbakning til børn og familier, der har det svært, og for at de kan få den hjælp, de fortjener og har brug for. 

Det betyder dog, at de penge skal findes andre steder i kommunens samlede budget. Vi løb regnskaberne igennem for de sidste 3 år for at se, om der var steder, hvor budgettet ikke var brugt helt op – og det lykkedes vi med og har i fællesskab mellem udvalgene prioriteret penge til Børne- og Ungdomsudvalget. Men det er klart, det vil kunne mærkes, at de penge er taget fra områderne.

Vores befolkningstal falder med omkring en procent om året. Det betyder færre indtægter år efter år, og det skal vi forholde os til, for det slår igennem på økonomien. Vi skal finde besparelser hvert år for 30 mio. kr. alene pga. befolkningstilbagegangen. Det kommer vi ikke udenom, og vi vil derfor også gerne være nogle flere indbyggere i kommunen. Det skal vi hjælpe hinanden med. Alle sammen! Et enigt byråd har valgt at prioritere en undersøgelse af, hvad vi kan gøre mere for at få flere indbyggere. 

Vi skal leve, som vi har råd til, og jeg har kaldt det “sikker hånd på rattet”.

Det er den politiske retning. Stabil økonomistyring er den politiske retning, så længe jeg er borgmester. Jeg sidder for bordenden og lytter til partierne, og styrer igennem budgetproces mod et endeligt budget, som skal vedtages medio oktober. Den retning har vi kendt i 8 år, og den fortsætter. Alle partier er indbudt til at være med i kommunens budget. Hvis man har et andet budgetforslag, er man som politisk parti velkommen med det. Hvis man vil noget andet end flertallet, ja så går man selv. Vi smider som sagt ingen ud af forhandlingsrummet, men det forventes, at man tager ansvar og laver et budget, der er realistisk – ingen “fugle på taget”! Det går ikke. Vi har været der, vil nogle kunne huske! Jeg vil gerne have lov at rose udvalgene for at tage opgaven på sig. Det er nemlig ikke nemt at skulle spare på de områder, man brænder for. Ligesom kommunens medarbejdere i HOVED-MED seriøst tager debatten med ledelsen om nødvendige prioriteringer. 

Det er vigtig, at vi alle sikrer en god og fast styring af kommunens økonomi. Vi er og bliver ikke en rig kommune, så det kræver politisk mod og vilje, men ikke mindst prioriteringer mellem det vi kan og gerne vil. Det er ikke nemt og enkelt, men det er vores opgave som politikere at tage de nødvendige valg, for vi skal sikre økonomien, levere en anstændig service overfor borgerne og være arbejdsgiver for vores 5.500 ansatte i kommunen. 

Ansvaret og opgaven er stor, og vi skal stå på mål for prioriteringerne og de til- og fravalg, vi foretager. Uanset at det piner os at reducere i budgetterne.

Vi er, som skrevet, enige om først og fremmest at prioritere vores børn og unge her i kommunen. Det betyder så, at vi ikke umiddelbart og samtidig kan bruge flere penge på ældre, kultur, veje osv.

En kommunes økonomi er ikke meget anderledes end vores private derhjemme på den måde, at hvis der er stigende udgifter et sted og ikke flere indtægter, så må vi spare et andet sted. 

Retningen

Vi skal  have styr på pengene uanset, hvor svært det er at tilbyde ringere serviceniveau. 

Ingen ufinansierede løfter. Ingen økonomisk politik med store udsving. 

En stabil og stram økonomistyring, så vi ikke nærmer os at blive sat under administation som i 2013-14.

Det er retningen!

Og lad mig til sidst opfordre alle til, i den kommende folketingsvalgkamp, at spørge de håbefulde statsministerkandidater om, de kan stave til velfærd og vil prioritere børn, ældre handicappede, psykisk syge, dagtilbud, skoler, rekruttering af sosuér? 

For det har vi brug for, hvis vi fremover skal tilbyde anstændig service til de, der brug for kommunen og for vores gode ansatte.

Med venlig hilsen 

Birgit S. Hansen 

Borgmester

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Er der en retning? Ja det er der' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger