Her er hussalget ikke så skidt endda

Foto: Palle Peter Skov_Home.

Her er hussalget ikke så skidt endda

23. august 2022 - kl. 9:20 - af

Boligmarkedet: I 20 kommuner er hussalget ikke langt fra ‘de gode tider’ i 2021 ( der i blandt Frederikshavn ) – og i to kommuner er der endda solgt flere villaer og rækkehuse, viser ny opgørelse.

Du har sikkert hørt og læst det: Boligsalget er faldet en del efter en hektisk tid under corona og senest i kølvandet på Ukraine-krigen.

Men bag handelstallene fra ejendomsmæglerne gemmer sig meget store forskelle mellem landets kommuner, viser en ny analyse fra ejendomsmæglerkæden Home på baggrund af tal fra Boligsiden.

”Når vi taler om boligmarkedet på landsplan, bliver det i hele træsko-længder, men det skygger nemt for, at der faktisk er temmelig stor forskel på hussalget i de enkelte kommuner. Gentofte er eksempelvis gået tilbage med over 60 %, mens salget i Struer er steget med 8 %,” siger Michael Dalsager, der er talsperson og boligmarkedsanalytiker i Home.

Home har gennemgået villa- og rækkehussalget for alle landets 98 kommuner – og sammenlignet de seneste tre måneders hushandler (maj, juni og juli) med samme tid i 2021.

Opgørelsen fra Home viser at:

  • I to kommuner er der solgt flere huse i år, i fem kommuner er salget faldet mellem 0-10 %, i 15 kommuner er det mellem 10-20 % og i 31 kommuner er der mellem 20-30 % færre købsaftaler.
  • Gennemsnittet for landsplan er 28,8 %.
  • Frederikshavn Kommune ligger på 18. pladsen med en nedgang på 16,7 %
  • 26 kommuner har set 30-40 % færre solgt-skilte, 11 kommuner er hussalget 40-50 % lavere, i otte kommuner er salget dykket 50 % eller mere.

“Ikke så skidt endda”

I 20 kommuner er hussalget mindre end 20 % efter ‘de gode tider’ i 2021, og i to kommuner er der solgt flere huse.

”Derfor har vi også ejendomsmæglere, der siger, at det slet ikke er så skidt endda med salget i deres lokalområde. Andre ejendomsmæglere spejder længere efter kunderne og mærker meget tydeligt, at der er mere stille i butikken,” siger Michael Dalsager fra Home.

En del af forklaringen kan findes i, at den seneste tids uro ikke påvirker privatøkonomien lige meget alle steder.

”Vi er som danskere alle ramt på pengepungen af højere rente, energiprishop og inflationen, og det er noget, som købere alle steder i landet forholder sig til. Men der er stor forskel på, hvor hårdt rentestigningen slår igennem i en kommune, hvor et hus koster tættere på en mio. kr. end ti mio. kr., og hvor meget det fylder det daglige budget hos køberne,” siger Michael Dalsager.

Nogle steder går det hurtigere op og ned

Home peger på, at det ikke er nyt, at boligmarkedet kan tage sig meget forskelligt ud rundt i landet.

Det så vi også i de historisk travle boligår 2020 og 2021, hvor corona fik boligsalget og priserne til at boome – særligt i og omkring de større byer.

”Der er mange kommuner, hvor priser og handler generelt ikke oplever de store udsving, og der er kommuner – specielt i og omkring storbyerne – hvor tingene kan flytte sig mere, kraftigt op under corona og tydeligt ned som de seneste måneder. Den tendens ser vi nu igen, og den kan blive mere tydelig den kommende tid, ” siger Michael Dalsager.

Tendenserne i de store byområder kan med tiden godt præge salget i de kommuner, der endnu ikke har mærket det helt store på salget:

”Der er en psykologisk faktor, der ikke har så meget med økonomi at gøre, men hvor nogle købere bliver mere forsigtige og tilbageholdende, fordi de hører om tilbagegang andre steder,” siger Michael Dalsager.  

Bedre tid til bolig efter ferien? 

Sommeren 2022 har stik imod de mere stille tider på boligmarkedet været præget af en stor rejseiver hos danskerne, hvor mange har holdt ferie i udlandet efter to år med mange indenlandske turister.

”Den store rejselyst kan sagtens have påvirket interessen for boligkøb. Færre har været hjemme i ferien modsat under corona, hvor alle var hjemme. Nu er folk tilbage på job, og de seneste ugetal fra Boligsiden viser faktisk, at hussalget tog lidt revanche i den første uge efter skolernes sommerferie, så det bliver interessant at følge salget kommende tid,” siger Homes talsperson.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Her er hussalget ikke så skidt endda' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger