Kommunens budget: Det er en lang proces, som kræver samarbejde

Kommunens budget: Det er en lang proces, som kræver samarbejde

25. august 2022 - kl. 8:11 - af

Når kommunen lægger budget, er det en lang proces. I august kommer det første samlede budgetoplæg, men først til oktober vedtages det endeligt. Men arbejdet med budgettet har stået på længe før.

Hvert år fastlægger kommunen, hvor mange penge der skal bruges det kommende år på serviceydelser og anlægsarbejder. Og det er en proces, der tager rigtig lang tid, for der er mange, som skal inddrages.

I løbet af processen bliver medarbejderudvalg og forskellige råd hørt, for det er vigtigt at få deres viden med. Der er mange hensyn, som skal tages i udarbejdelsen af budgettet, og man kender ikke alle udgifter og indtægter på forhånd.

– Vi starter sådan set med at lægge budgettet, før vi egentlig helt ved, hvor mange penge vi har. Men det er kendte vilkår for de politiske udvalg, siger formændene for de politiske udvalg. 

Udvalgene skal hvert år skære deres i budget med 1 procent

Allerede i det tidlige forår bliver der arbejdet med næste års budget. Økonomiudvalget, fastlægger en samlet budgetramme. Herefter er det så de enkelte fagudvalg, som kommer med forslag til, hvordan den ramme skal udfyldes. Du kan læse mere om de enkelte udvalg her.

Rammen bliver typisk fastlagt ud fra budgettet året før, men med nogle rettelser. De seneste år har det været sådan, at alle udvalg skal spare i deres budgetter med 1 procent. Det skal de, fordi kommunen får færre indtægter. Det skyldes fald i befolkningstallet. Derfor er der færre, som betaler skat, og det skal udvalgene arbejde ud fra.

I 2023 skal ét område have flere penge, og det skal de andre områder bidrage til

En faktor, som ændrer budgetrammen i år, er, at det er nødvendigt at bruge flere penge på det specialiserede socialområde for børn.

– Der skal findes 21,3 millioner kroner til området. Det gør, at andre områder skal afgive penge. Det er en nødvendig prioritering i velfærden, og det giver forskellige udfordringer, som vi skal løse sammen, siger udvalgsformændene.

Udvalgene skal altså balancere budgetterne, og det kan man sammenligne med ens privatøkonomi. Når priser på el og varme stiger, så kan man være nødt til at finde pengene andre steder, for lønnen stiger ikke nødvendigvis. Og det er den samme balance, som kommunen skal finde.

KL (Kommunernes Landsforening) laver hvert år et samlet budget for kommunerne med staten

Hvert år indgår kommunerne gennem KL (Kommunernes Landsforening) en aftale med staten om, hvor mange penge kommunerne samlet set får. Her bliver det fastlagt, hvor mange penge kommunerne får til serviceydelser og til anlægsarbejde. Den aftale bliver først fastlagt lige før sommerferien.

Byrådet får et samlet overblik over budgettet

Efter sommerferien er det samlede budgetoplæg for 2023 klar. Det samlede oplæg fra udvalgene bliver så givet videre til byrådet i slutningen af august.

Når byrådet har det samlede overblik over budgettets indtægter og udgifter, så starter den politiske proces. I den proces diskuterer de politiske partier, hvilke behov der er vigtigst at afsætte penge til, og om der er noget, der skal ændres i udvalgenes oplæg til næste års økonomi. Budgettet skal igennem 1. og 2. behandling i byrådet, og først derefter kan budgettet for 2023 vedtages, og det sker den 12. oktober 2022.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Kommunens budget: Det er en lang proces, som kræver samarbejde' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2024 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger