Venstre ”greenwasher” sin klima – og energipolitik

Venstre ”greenwasher” sin klima – og energipolitik

27. august 2022 - kl. 7:52 - af

Indlæg af Paul Rode Andersen.

Det er ganske enkelt ikke rigtigt, når Venstre påberåber sig at være et parti, der siger ja til grøn omstilling. Det er greenwashing. Partiet har alle dage været særdeles nølende og bagstræberisk, når det kom til mølleopsætning – både til lands og til vands.

Jeg har i næsten en menneskealder siddet i byrådet med venstrefolk, hvor der skulle tages stilling til vindmølleplaner og konkrete opstillinger. Bortset fra en enkelt har Venstres byrådsmedlemmer konsekvent vendt tommelfingeren nedad, når der skulle stemmes. Byrådet har f.eks. tidligere haft mulighed for at rejse møller ved Jerup, ved Vester Holmene, ved Ravnshøj, ved Gærum, ved Understed, ved Gårdbogård, ved Dybvad, men mulighederne blev stemt ned af Venstre – for øvrigt i uskøn forening med socialdemokraterne.  

Venstre var, som socialdemokraterne, hunderædde for at miste stemmer, fordi der var en del aktive vindmøllemodstandere, der gjorde, hvad de kunne, for at forpurre planerne.

Da der, på trods af klimakrisen og dens fuldstændigt åbenlyse konsekvenser i form af ekstremt vejr, således ikke kunne skabes flertal for rejsning af landmøller, fordi vindmøllemodstandernes horisont strakte sig fra deres havelåge og ud til den nærmeste, potentielle mølle, blev der taget tilløb til at placere dem i Kattegat.

For et par år siden var der mulighed for at rejse en vindmøllepark 6 km ud for Sæby Havn. På ny rejste vindmøllemodstanderne børster og Venstre (og borgmesteren og hendes parti) løftede ikke en finger for at få møllerne til kysten ud for Sæby. Selv et barn kunne se behovet, men angsten for at miste stemmer vejede på ny tungere end klimakrisen.

Efterfølgende har Venstre også protesteret mod møller ved Hirsholmene.

Svenskerne har på det seneste tilladt sig at planlægge møller i deres territorialfarvand. Det er lidt uklart, hvad socialdemokraternes holdning er, men Venstre har på ny vist sin bagstræberiske klima, og energipolitik og protesteret. Venstre mener i ramme alvor, at det vil skade turismen, såfremt de besøgende på Grenen i klart vejr kan skimte nogle svenske møller, der snurrer lystigt i vinden.

Og forleden gjorde Venstre indsigelser mod opstilling af møller i Ålbækbugten.  

Det er som om, at Venstre ikke er klar over, hvor voldsomt fordyrende, det er at rejse møller til vands sammenlignet med til lands. Og jo længere de placeres ude i havet, jo dyrere bliver de, og jo mere sandsynligt er det, at de ikke bliver til noget. Og med Christina Lykke’s ord er det, som om, at Venstre ikke er klar over, at det har en pris, som vi på den nordlige halvkugle har haft en levevis, som nu hævner sig i form af klimakrisen og dens konsekvenser.

Modsat Venstre er der nu tilsyneladende ikke længere nogen slinger i møllevalsen hos socialdemokraterne. Jeg lyttede med stor fornøjelse og respekt til Kurt Kirkedals indlæg på byrådsmødet forleden. Nu er der efter hans tale at dømme endelig kommet et medlem af den socialdemokratiske byrådsgruppe, som forstår klimaproblemets omfang, og hvordan det skal løses.

 

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Venstre ”greenwasher” sin klima – og energipolitik' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger