Recycling City vil genanvende vindmøllevinger

Recycling City vil genanvende vindmøllevinger

30. august 2022 - kl. 5:52 - af

I de kommende år vil der muligvis blive opsat havvindmøller ud for Skagen og ud for Frederikshavn, men hvad bliver der af vindmøllerne, når de har udtjent deres levetid? Det er et spørgsmål, en række borgere stiller i de lokale netaviser og på de sociale medier.

”Det er et yderst relevant spørgsmål, og jeg forstår borgernes bekymring. For nogle steder i Danmark ender kasserede vindmøller med at blive deponeret under jorden på lossepladser. Men her skiller Frederikshavn Kommune sig ud. Vi arbejder på en grøn og langsigtet løsning,” siger Thorbjørn Stenholm.

Han er erhvervskonsulent hos Erhvervshus Nord og projektansvarlig for Recycling City, som handler om at identificere kommercielle løsninger, som kan omdanne affald til nye råvarer af høj værdi under de højeste miljøkrav.

Det er især glasfiberen, som bl.a. vingerne består af, som volder problemer, når materialerne fra udtjente vindmøller skal genanvendes. For glasfiber har indtil nu været vanskeligt at genanvende.

”Glasfiber kan blive genanvendt mekanisk. Det gør for eksempel firmaet G-Fiber fra Sæby, som producerer støjvægge af glasfiberen. Men det kan også blive genanvendt med en ny teknologi indenfor pyrolyse, som omdanner glasfiberen til nye genanvendelige materialer. Den teknologi arbejder vi lige nu på at få til Frederikshavn Kommune” siger Thorbjørn Stenholm.

Det er innovative, teknologiske løsninger som ovenstående, der ligger til grund for strategien bag Recycling City. Et visionært byråd i Frederikshavn Kommune har netop udpeget et areal på 1.000 hektar, hvor de virksomheder, som Recycling City er i dialog med, kan etablere sig.

”Genanvendelsen af glasfiber er en kompleks opgave. Men det er også en opgave, vi tager på os, så vi netop undgår, at vingerne ender med at blive deponeret i jorden. I Erhvervshus Nord mener vi ovenikøbet, at genanvendelsen af glasfiber kan blive en god og solid forretning for de virksomheder, som kan se mulighederne i den grønne omstilling. Og det er der heldigvis mange, der kan,” siger Thorbjørn Stenholm.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Recycling City vil genanvende vindmøllevinger' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger