Aftale om spildevand sikrer miljøet og øger produktionen af biogas

Aftale om spildevand sikrer miljøet og øger produktionen af biogas

31. august 2022 - kl. 8:51 - af

Flere års arbejde har nu udmøntet sig i en aftale mellem Danish Crown og Frederikshavn Forsyning, der skal sikre en effektiv rensning og udnyttelse af biomasse i spildevandet fra slagteriet Sæby i årene frem.

– Projektet her handler om cirkulær økonomi, fordi vi får udnyttet de værdistoffer der er i spildevandet slagteriet. Det er biomasse, som Danish Crown i fremtiden kan sælge til biogasproduktion. For os betyder det, at den belastning, som spildevandet fra slagteriet udgør i dag, bliver reduceret markant, og vi får færre omkostninger til energi og skal bruge mindre kemi, siger Rene Hansen, der er forsyningschef for spildevand i Frederikshavn Forsyning.

Han peger på, at hele forudsætningen for projektet har været, at der skal etableres en ny spildevandsledning direkte fra slagteriet til rensningsanlægget. Den nye rørledning vil blive anlagt under jorden.

På slagteriet i Sæby er der også glæde over, at aftalen nu er på plads.

– Det er fantastisk, at vi har landet en løsning, som er både en miljømæssig og en økonomisk gevinst for begge parter. Samtidig er aftalen også et billede på en løsning, som peger ind i fremtiden, idet vi kan reducere udledningen, og fordi den biomasse, der udskilles fra spildevandet i for-rensningsanlægget, nu kan udnyttes til produktion af biogas og dermed blive til gavn for resten af samfundet, siger fabrikschef hos Danish Crown i Sæby, Jesper Sørensen.

For Frederikshavn Forsyning er der tale om en investering på et mindre tocifret millionbeløb, mens Danish Crown skal betale for driften og afskrivningerne. Det ventes, at projektet kan være klar til brug inden for det kommende år, men det vil først lægge fast, når entreprisen har været i udbud.

Biomassen, som kommer fra slagteriets produktion i dag, får Frederikshavn Forsyning disponeret på landbrugsjord. Det koster forsyningsselskabet penge, og det er altså en omkostning, selskabet i fremtiden kan reducere betydeligt som følge af aftalen med Danish Crown. Frederikshavn Forsyning anslår, at man med den nye spildevandsledning kan reducere den mængde, der skal spredes ud med 80 procent.

– Hvis vi tager fremtidens briller på, kommer også vi til at reducere Co2-belastningen, fordi vi kommer til at bruge mindre energi. Både vi og Danish Crown har regnet på businesscasen, så det er attraktivt for begge parter, supplerer Rene Hansen.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Aftale om spildevand sikrer miljøet og øger produktionen af biogas' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2024 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger