Rådhuscentret holdt fernisering på deres deltagelse i Poesidage - et fælles kunstforløb mellem kunstmaler Nino Antonio Viviano og billedkunsthold fra Strandby og Bangsbo Aktivitetscentre samt Havkærhus. Til ferniseringen blev der malet til Knud Erik Tranes poetiske musik, og publikum kunne nyde et glas vin til en let anretning.
Poesidage rørte endnu flere
13. september 2022 - kl. 10:54 - af Henrik Christensen
Bibliotek & Borgerservice har for andet år i træk haft stor succes med Poesidage, hvor der i en hel uge er blevet rimet, rappet, grinet og klappet rundt om på biblioteker, skoler og i kulturhuse. De lyriske dage nåede ud til hele aldersspektret og fik endnu flere til at reagerer positivt på poesi.
Poesidage fik endnu en gang bred opbakning fra alle aldersgrupper, og det også takket været de mange samarbejdspartnere, som gjorde deres til at udbrede poesi.
– Vi er så glade og overraskede over, hvor mange, der reagerer positivt på poesi. Der har været stor opbakning til alle vore arrangementer hele vejen rundt, sidste år nåede vi rigtig mange, og denne gang er vi helt sikker på, at vi har nået endnu flere, fortæller tovholder Pernille Lisborg, Vi har igen fået en del private digte, som vi udgiver på postkort, og den ide blev vores gæsteunderviser journalist og digter Gerd Laugesen så begejstret for, at hun også gerne vil have et af sine digte på tryk.
Hvor mange, der har deltaget er endnu ikke helt gjort op, men til gengæld er billedet helt klart, at poesien har rørt et aldersspektrer fra børnehave til de ældste seniorer. Noget arrangørerne også har lagt mærke til er, at flere generationer har deltaget sammen til f.eks. dokumentarfilmen om Tove Ditlevsen, Per Vers og Aakjær.
– Det var så dejligt at opleve en yngre kvinde, der havde taget sin 95-årige bedstemor med i For Retfærdigheden, hvor de sammen nød at få genopfrisket Aakjærs digtning, oplevede Pernille Lisborg.
Børn og unge har heller ikke problemer med at leve sig ind i lyrikkens verden. Lige fra de yngste fra 4 år, som overværede en teaterforestilling helt uden ord, eller alle elever i Sæby Friskole, som gjorde det virkelig flot, som poetiske journalister til Børnekulturnatten i Sæby, og endelig har elever fra udskolingen og 1. g været på indtil flere Poesivandinger i Poesiparken.
– Jeg er ikke i tvivl om, at poesi, det er noget, der har meget større betydning for den enkelte, end man skulle tro, f.eks. blev der skabt et helt særligt rum til Digtoplæsning, hvor alle deltagere modigt læste et digt op, en aften, der virkelig gjordt stort indtryk på os alle, understreger Pernille Lisborg.
Bliver der en tredje uge med Poesidage i 2023? Det håber Pernille Lisborg, men det er en beslutning, der træffes i løbet af foråret.
Samarbejdspartnere
Poesiens Bus, Poesipark Frederikshavn, Maskinhallen, EUC Nord Eventteknik, Palads Teatret, Sæby Bio, For Retfærdigheden i Sæby, Nordjyllands Kystmuseum, Rådhuscentret i Frederikshavn, Frederikshavn Boghandel, Frederikshavn Kunstmuseum og Børnekulturnat Sæby.
Mere end 225 elever fra 8. og 9. klasser i Sæby og Frederikshavn, elever fra 10-klassecentret og 1. g’er fra Frederikshavn Gymnasium har været på poesivanding i Poesibyen. De unge fik fortalt historien om Danmarks eneste Poesipark, og hvem der har bidraget til værkerne, hvorfor værkerne hænger lige netop, der, hvor de gør, som en del af Frederikshavns DNA.
Det var tydeligt, at Tove Ditlevsens comeback – populært kaldt ’Tovefeberen’, også har gjort sit indtog i Sæby. Der var nemlig fyldt til absolut sidste plads i For Retfærdigheden til dokumentarfilmen ’Tove i Stykker’. Filmen blev introduceret af bibliotekar Pernille Lisborg, som efter filmen fik sat en fin lille snak i gang med publikum om Tove Ditlevsen.
Poesidage var så heldige at være første stop på Per Vers' og Danni Travns "Af ord er du kommet" tour rundt i Danmark. I en meget levende og berigende samtale blev publikum taget med ind i Benny Andersens liv og digtning fra fødsel til død. Der var især fokus på Benny Andersens og Per Vers’ unikke samarbejde omkring det musikalske mesterværk ’Sidste omgang’. I sidste øjeblik blev arrangementet flyttet over til Maskinhallen, hvor EUC Nords Eventteknikeres skolepraktik fik lov til at prøve en masse spændende teknik af.
Kunstner Maja Elverkilde inspirerede og vejledte skoleklasser i Skagen, Frederikshavn og Sæby i at sy små poetiske notesbøger. Majas hjælp og anvisninger på lørdagens Børneværksted var også særdeles populært, hvor børn og forældre fandt de kreative evner frem, ja, der var endda voksne, der mødte op uden børn. Peter Dyreborg stod bag workshops med Poetry Slam, hvor elever i 10. klassecentret og Frederikshavn Privatskole har skrevet digte. Projektet slutter med en afsløring i Skaterparken, for nogle af de unges digte skal nemlig fræses ind i parkens portaler og bliver samtidig endnu et værk i Poesiparken. På den måde kommer de unge også til at sætte et aftryk på Skaterparken og på Poesiparken.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Poesidage rørte endnu flere' til en bekendt