Planer om etablering af digterruter i kommunens tre hovedbyer

Planer om etablering af digterruter i kommunens tre hovedbyer

8. november 2022 - kl. 9:45 - af

En initiativsag på vegne af flere politiske partier om etablering af en række digterruter i kommunens tre hovedbyer Frederikshavn, Sæby og Skagen er sat på dagsordenen for det kommende møde i Kultur- og Fritidsudvalget den 10. november.

Det er Venstre, Konservative og Socialdemokratiet, der ønsker forslaget sat til politisk behandling. Forslaget er fremsat på vegne af Peter Laigaard (C), June Menne (A), Tina Nymann (A), Kasper Bagnkop (A), Anders Christiansen (A) samt Lone Haugaard (V) og fremsendt af Kurt Kirkedal (A).

Overskriften vil være: ”Der igangsættes arbejde med at oprette et antal digterruter i kommunen.”

Frederikshavn Kommune ikke med i første omgang

”Den 18. juni 2021 åbnedes 14 af 22 digterruter i Danmark. Desværre må det konstateres, at Nordjylland og hermed Frederikshavn kommune ikke er med, og det på trods af vi har huset en række anerkendte digtere og forfattere,” lyder det.

Her kan bl.a. nævnes Gustav Wied, som boede i Sæby fra 1894-1897; Henrik Ibsen, som fandt sin inspiration til “Fruen fra havet” under et sommerophold i Sæby; Herman Bang opholdt sig både i Frederikshavn og Sæby; Sophus Schandorff, P.C. Skovgård, Christian Zacho og Peder Mønsted var også blandt de litterære gæster i Sæby.

Skagen har, ud over Holger Drachmann, haft et væld af digtere og forfattere fra omkring 1839. Her kan nævnes Steen Steensen Blicher, H.C. Andersen, A.M. Goldschmidt, Johannes V. Jensen, Georg Brandes, Martha Johansen, Henrik Pontoppidan, Hans Kirk og mange andre.

”Det vil nok føre for vidt, i første omgang, at forsøge etableret digterruter for dem alle, men en start kunne f.eks. være Gustav Wied, Herman Bang og Holger Drachmann, Med disse tre er alle tre hovedbyer med,” hedder det fra forslagsstillerne.

Andre parter og økonomisk støtte

Parter, der skal involveres i det kommende arbejde, skal bl.a. være Skagen Kunstmuseer, Kystmuseet, Drachmanns-klubben, de lokalhistoriske foreninger og andre relevante parter.

Det bemærkes, at Nordea-Fonden generøst har stillet midler til rådighed for oprettelsen af de 22 digterruter, der omtales her. Det forlyder, at Nordea Fonden går med planer om at hjælpe med oprettelsen af nye digterruter.

Sagen fremsættes på det politiske udvalgsmøde uden administrativ indstilling.

Tekst: Per Rye

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Planer om etablering af digterruter i kommunens tre hovedbyer' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger