Frederikshavn er udnævnt som en ’mandevenlig’ kommune

Mandegruppen fra Bangsbo aktivitetscenter besøger en veteranbil- og traktorsamling i Dybvad, november 2022.

Frederikshavn er udnævnt som en ’mandevenlig’ kommune

20. november 2022 - kl. 6:08 - af

Frederikshavn Kommune har gjort en særlig indsats for mænds sundhed. Derfor har kommunen nu fået guld sammen med 11 andre kommuner i en ny opgørelse, som Forum for Mænds Sundhed laver hvert år.

I anledning af Mændenes Internationale Dag har Forum for Mænds Sundhed udgivet en opgørelse over, hvilke indsatser kommunerne gør for mænds sundhed. Opgørelsen bliver lavet hvert år, og kommunerne vurderes ud fra faste kriterier. 12 kommuner har klaret sig så godt, at de har fået guld.

Frederikshavn Kommune har fået guld og er dermed en af de kommuner, som har flest tilbud, der gør mænd sundere.

– Vi har sat gang i flere tiltag for at fremme mænds sundhed. Og det er et vigtigt fokus, for mænds sundhed er på mange parametre væsentligt dårligere end kvinders. Derfor er det også rigtig positivt, at kommunens ansatte arbejder med alle de her tiltag og nu bliver anerkendt for det, siger formand for Social- og Sundhedsudvalget i Frederikshavn Kommune, Ole Rørbæk Jensen.

Mænds sundhed halter bag efter kvinders 

Det er Forum for Mænds Sundhed, der har lavet opgørelsen. Forum for Mænds Sundhed arbejder for at øge ligheden mellem mænd og kvinders sundhed og er et partnerskab, der består af forskellige organisationer, foreninger, regioner og kommuner.

Ifølge Forum for Mænds Sundhed er mænds levetid ca. fire år kortere end kvinders. Mænd får hyppigere næsten alle sygdomme og har endnu større dødelighed af de sygdomme end kvinder. Men på trods af dette går mænd i gennemsnit 30 procent sjældnere til lægen.

– Et af tiltagene er, at vi har oprettet en side på frederikshavn.dk, hvor vi henviser til tjekdigselvmand.dk. Her kan mænd nemlig få hjælp til at tjekke sig selv og dermed vurdere, om et lægebesøg er nødvendigt. I nogle tilfælde kan det jo være livsreddende at komme til lægen i tide, siger centerchef for Social- og Sundhedsområdet i Frederikshavn Kommune, Henrik Hugo Pedersen.

Madlavningshold og udflugter er med til at gøre mænd sundere 

I Frederikshavn Kommune findes mere end 15 permanente tilbud for mænd i aktivitetscentrene. Der er blandet andet madlavningshold for mænd på Skagens og Strandbys Aktivitetscenter samt udflugter fra Rådhuscentret, Østervrå og Bangsbo Aktivitetscenter. En af udflugterne herfra har været til en veteranbil- og traktorsamling.

Kommunen har haft et særligt fokus på at forebygge og mindske ensomhed blandt ældre mænd, der bor alene. Det skyldes, at ensomhed er en af de væsentlige faktorer, som kan være med til at forringe sundheden især blandt ældre mænd.

– Der er mest fokus på sundhed blandt ældre mænd, men det skyldes, at det typisk er her, kommunen er i kontakt med mændene gennem for eksempel aktivitetscentre og sundhedscentre. Men vi har andre projekter i gang, som for eksempel et tilbud til fædre, der henvender sig til en yngre målgruppe, siger centerchef for Social- og Sundhedsområdet i Frederikshavn Kommune, Henrik Hugo Pedersen.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Frederikshavn er udnævnt som en ’mandevenlig’ kommune' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger