Tilbage på skolebænken efter 25 år i USA

Fra venstre Irene Fischer-Karlsen og hendes medstuderende.

Tilbage på skolebænken efter 25 år i USA

21. november 2022 - kl. 12:40 - af

Irene Karlsen-Fischer læser lige nu en EUX business på Frederikshavn Handelsskole med drømmen om et job indenfor kontor. Hun har boet og arbejdet 25 år i USA som ufaglært og er nu i gang med sin første uddannelse.

For efterhånden mange år siden var den 18-årige frederikshavner Irene Karlsen-Fischer skoletræt og eventyrlysten. Hun rejste til San Francisco i USA, hvor hun endte med at blive boende i 25 år. I 2016 vendte Irene Karlsen-Fischer så tilbage til Danmark og Frederikshavn med sin amerikanske mand. De har købt hus blot 300 meter fra hendes barndomshjem.

I USA er det ikke på samme måde til at få en faglært uddannelse, som her i Danmark. Irene Karlsen-Fischer har derfor arbejdet som ufaglært i butikker og restauranter. Sidste år valgte hun at starte på en EUX Business på Frederikshavn Handelsskole for at få en ny retning i sit arbejdsliv.

– Jeg startede egentlig på EUD, fordi jeg tænkte, at jeg ville skifte fra detail til handel med noget B2B. Men jeg kunne mærke, at det slet ikke var mig. Det trak mere at bruge mine sprog- og it-kundskaber, som jeg har fået her på skolen. Det har virkelig fanget min interesse at arbejde inden for spedition eller administration. Vi har lige været på besøg hos ATP og kommunen, hvor man kan gøre en forskel for folk. Jeg kommer derfor til at lede efter en elevplads med kontorretning, fortæller Irene Karlsen-Fischer.

Den 1-årige EUD business giver adgang til en elevplads inden for detail (butik) eller handel (B2B), mens den 2-årige EUX også giver adgang til en elevplads inden for kontor og samtidig giver adgang til en række videregående uddannelser. Er man voksenelev ligesom Irene Karlsen-Fischer kan man starte direkte på grundforløb 2 og dermed få merit for de første 20 uger.

Og hvordan er det så at være tilbage på skolebænken på fuld tid for første gang siden folkeskolen?

– Det er så fedt! Jeg glæder mig hver dag. Det er så spændende at lære de her nye ting og suge til mig. Jeg har været på arbejdsmarkedet i så mange år, så at få muligheden for at komme ind og lære en masse, det er fantastisk. Det lyder mærkeligt, men fx faget dansk er rigtig godt. Jeg har aldrig skrevet en ansøgning før, og jeg har lært at formulere mig bedre på dansk. Der er også fag som virksomhedsøkonomi og erhvervsjura, som er nogle af mine favoritter. Man lærer at tænke på en anden måde. Det er en mere analytisk tilgang til at løse problemer. For mig er der også en stor motivation i, at jeg ved, hvad jeg gerne vil, fortæller hun.

Der starter nye grundforløb 2 hold på både EUD og EUX Business på Frederikshavn Handelsskole den 16. januar. Det kan være en anledning til at skifte branche, som også Irene Karlsen-Fischer har valgt at gøre. Hun går på hold med både andre voksne og unge, der lige har forladt folkeskolen. Det ser hun ikke som et problem, tværtimod.

– Vi kan lære noget af de unge. De har en anden måde at gå til tingene på. De har i hele deres skolegang arbejdet med power point, som de kunne lære mig. Måske har de også kunnet lære noget af mig. Man skal bare være åben og ikke tænke på alder, så fungerer det fint, siger Irene Karlsen-Fischer, der søger en elevplads fra sommeren 2023.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Tilbage på skolebænken efter 25 år i USA' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger