Lejede sommerhuse kan byde på overraskelser

Illustrationsfoto.

Lejede sommerhuse kan byde på overraskelser

12. april 2023 - kl. 5:35 - af

Vinteren er ovre, og mange søger til skærmen for at leje sommerhuset til sommerferien eller booke en skøn weekend i forårssolen. Langt de fleste ophold gennemføres uden problemer, men tidligere klagesager viser, at det er vigtigt at gøre sit forarbejde.

Aftensol på terrassen, grillhygge med familien og afslappende stunder i boblebadet.

For de fleste er dette oplevelsen, når de lejer et sommerhus.

Men for enkelte ender opholdet med klagesager over en defekt pool, skadedyr eller en udsigt, der hverken var “panorama” eller “seværdig” som lovet.

Derfor er det er nu, før huset lejes, at arbejdet skal gøres.

“Leje af sommerhus er en populær ferieform herhjemme. Desværre ser vi også, at forbrugere i nogle tilfælde kommer i klemme, fordi huset, annoncen eller aftalevilkårene har været mangelfulde. Derfor kan det betale sig at gøre sit forarbejde, før man lejer huset”, siger Susanne Aamann, der er forbrugerpolitisk chef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Ofte begynder søgningen på nettet, hvor der søges efter huse med den rette beliggenhed, det rigtige antal soveværelser eller indendørs pool.

Når huset er fundet, er det værd at tjekke, om udlejeren er et bureau, en privat udlejer eller en bookingplatform, som formidler tilbud på vegne af andre.

Det er nemlig afgørende for, hvem du senere skal henvende dig til, hvis der opstår problemer.

“Du kan eventuelt søge på internettet, om andre forbrugere har anmeldt udlejeren af det sommerhus, du kunne tænke dig at leje. Det kan også være, at nogen i dit netværk eller omgangskreds har haft gode eller mindre gode erfaringer med en specifik udlejer”, siger Susanne Aamann.

Hvis sommerhuset udbydes af en bookingside, som kun formidler huse på vegne af egentlige udlejere, skal det fremgå tydeligt, hvem du indgår aftalen med. Det kan have betydning for, hvem du kan stille til ansvar, hvis der opstår problemer.

Du bør også nærlæse de konkrete lejebetingelser.

Det erfarede en forbruger på bagkant, da vedkommende havde lejet et sommerhus i august 2022. Huset var ved ankomst invaderet af sværmende insekter i en sådan grad, at forbrugeren mente, at det var ubeboeligt.

Se afgørelsen om insektangrebet fra ankenævnet (PDF)

Men fordi det på forhånd fremgik af betingelserne, at udlejer ikke var ansvarlig for eventuelle insektangreb, fik forbrugeren ikke medhold i sin klage, lød afgørelsen fra Ankenævnet for Feriehusudlejning i december 2022.

“En udlejer kan ikke fraskrive sig hvad som helst. Men som udgangspunkt er det rigtigt vigtigt, at man som forbruger læser, hvad man skriver under på, for i langt de fleste tilfælde er det altså disse aftalebetingelser, som gælder”, forklarer Susanne Aamann.

Du skal også være opmærksom på, at du ikke har fortrydelsesret. Når du handler på nettet, har du normalt 14 dages ret til at fortryde, men det gælder ikke leje af ferieboliger.

“Dobbelttjek altid, at dato, pris og betingelser er korrekte. Det kan også være en god idé at printe aftalebetingelserne og tage et screenshot af annoncen eller gemme kataloget, hvis der senere skulle opstå tvivl om, hvad der blev lovet”, siger Susanne Aamann.

I en anden sag fra september 2022 oplevede en forbruger at leje en “femstjernet hytte” med spa og tagterrasse. Da anden bekræftelse kom, lød den på en femstjernet hytte med spa, men uden tagterrasse. Her fik forbrugeren ret til et afslag i prisen, fordi udlejeren ikke gav tilstrækkelig besked om ændringen.

Se afgørelsen om den ændrede ydelse (PDF)

På samme vis fik en forbruger i december prisafslag i en tredje sag, fordi der ikke var panoramaudsigt over havet, som ellers var lovet flere gange i salgsmaterialet.

Se afgørelsen om den manglende panoramaudsigt (PDF)

“Det er jo altid en vurderingssag, hvornår noget er “panorama”, “seværdigt” og “en luksushytte”. Derfor er det vigtigt, at man som forbruger kan dokumentere, hvad der præcis er blevet lovet i salgsmaterialet. Så tag gerne et screenshot af annoncen eller gem kataloget”, siger Susanne Aamann.

Hvis feriehuset ikke lever op til det forventede, så gør indsigelse med det samme. Tag eventuelt billeder, og dokumentér din klage skriftligt.

“Det er vigtigt, at man gør indsigelse med det samme, for udlejer skal have chance for at udbedre manglen inden for en rimelig tid. Hvis man først på hjemrejsedagen gør opmærksom på, at A, B og C ikke levede op til forventningerne, får man svært ved at gøre sin klagesag gældende”, siger Susanne Aamann.

Ankenævnet for Feriehusudlejning har behandlet en sag, hvor en indendørs pool ikke kunne benyttes, fordi rummet og vandet var alt for koldt. Trods forsøgt udbedring fra udlejer, blev manglen aldrig afhjulpet. Forbrugeren fik derfor ret til at få 50 procent af lejeprisen retur, blandt andet fordi vedkommende kunne dokumentere, at man fra start havde gjort udlejer klar over manglen.

Se afgørelsen om det kolde poolrum (PDF)

FAKTABOKS: Tjeklisten før du bestiller sommerhus

• Tjek, hvem du handler med. Er det hos et bureau, en underleverandør eller en tilbudsportal?
• Tjek også, om du kan få mere viden om udlejer. En søgning på nettet kan give dig adgang til andre forbrugeres anbefalinger eller anden relevant information.
• Nærlæs betingelserne: Hvad er inkluderet i prisen, og hvad er ikke, såsom forbrug af el, vand, brænde?
• Vær sikker på datoer og destination. Fortrydelsesretten gælder ikke booking af feriehuse og sommerhuse. Så bordet fanger, når du har trykket “køb”.
• Gør indsigelse med det samme, hvis du opdager en uoverensstemmelse med bookingbetingelserne, eller hvis huset ikke lever op til det annoncerede.
• Gem det trykte katalog, eller tag et screenshot eller print siden, hvis det er online. På denne måde kan du altid dokumentere, hvad du blev lovet i salgsmaterialet, mens det kan være svært at finde tilbage til flere måneder efter.

Kilde: forbrug.dk – den offentlige forbrugerportal.

Links

Læs mere om regler og råd omkring sommer- og feriehusleje på forbrug.dk

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Lejede sommerhuse kan byde på overraskelser' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger