Ændret kategorisering i nye ejendomsvurderinger

Beierholms kontor i Frederikshavn.

Ændret kategorisering i nye ejendomsvurderinger

23. april 2023 - kl. 6:14 - af

Kompleksitet og meget kort indsigelsesfrist, udfordrer ejendomsejere, for hvem det i visse tilf√¶lde kan betyde betragtelige √łkonomiske konsekvenser.¬†

I disse dage sender Vurderingsstyrelsen orientering om ændret kategorisering i nye ejendomsvurderinger til tusindvis af danske ejendomsejere.

Landbrugsejendomme kan blive ramt

I de nye ejendomsvurderinger ændres der i kriterierne for, om en ejendom skal anses som en ejerbolig, landbrug, skov- eller erhvervsejendom. Den vurderingsmæssige kategorisering har betydning i mange skattemæssige henseender. Det kan især få betydning for visse typer ejendomme.

‚ÄĚDet er vores forventning, at de nye kriterier i mange tilf√¶lde vil medf√łre en √¶ndret kategorisering af landbrugsejendomme, fordi landbrugsejendomme fremadrettet er ejendomme, hvor der konkret foreg√•r egentlig landbrugsdrift p√• ejendommen og det i et vist omfang‚ÄĚ, fort√¶ller Martin Engstr√łm Skytte, Director og Leder af Erhvervsskat i Beierholm.

Det forventes at en stor del af ejendommene mellem 5 og 15 hektar vil ligge på vippen mellem enten landbrug/skov/erhverv eller ejerbolig, og det kan være meget konkrete forhold, som Vurderingsstyrelsen ikke er i besiddelse af, der kan have betydning for kategoriseringen.

Ejendomsejere skal reagere hurtigt

‚ÄĚDet er vigtigt, at kategoriseringen svarer til den faktiske anvendelse af ejendommen. Her kan der v√¶re forhold, som ejer selv skal g√łre Vurderingsstyrelsen opm√¶rksom p√• ‚Äď og det skal alts√• g√• hurtigt. Senest 15 dage fra orientering er modtaget skal en eventuel indsigelse v√¶re indsendt. S√• fristen for at reagere er meget kort, og kombineret med en √łget kompleksitet i vurderingskriterierne er det lidt af en presbold, der er sendt afsted‚ÄĚ, understreger Martin Engstr√łm Skytte.

Det kan for nogle ejendomsejere have markante √łkonomiske konsekvenser at havne i en ny kategorisering. B√•de nu og her, men ogs√• n√•r ejendommens skal handles.

De skattemæssige konsekvenser

Hvilke skattemæssige konsekvenser en ændring i ejendommens kategorisering har for den enkelte ejer vil være individuelt afhængig af forholdene på ejendommen, men helt overordnet har det betydning for ejendommens værdi samt grundlaget for ejendomsværdiskat og grundskyld.

Her vil den st√łrste √¶ndring umiddelbart v√¶re ejendomme, der √¶ndrer kategoriseringer fra at v√¶re landbrug eller skov til ejerbolig eller erhverv.

‚ÄĚLandbrugs- og skovejendomme betaler grundskyld af en nedsat grundskyldspromille p√• 7, mens ejerboliger og erhvervsejendomme betaler den normale grundskyldspromille, der i gennemsnit ligger omkring 26 promille. Derudover betales der kun ejendomsv√¶rdiskat af selve boligens v√¶rdi p√• landbrugsejendomme, hvorimod der p√• ejerboliger betales ejendomsv√¶rdiskat af hele ejendommens v√¶rdi inkl. hele grunden, forklarer Martin Engstr√łm Skytte.

Fordele og ulemper kan opstå ved salg

Kategoriseringen vil ogs√• have betydning for ejendommens skattefrihed ved et salg, idet ejerboliger som udgangspunkt kan s√¶lges fuldst√¶ndig uden skat, hvorimod det p√• landbrugs- og skovejendomme kun er boligen (stuehusv√¶rdien), der er skattefri. Derudover er der s√¶rregler ved avanceopg√łrelsen, der kan anvendes p√• landbrugsejendomme, men f.eks. ikke p√• erhvervsejendomme.

Modsat ejendomsbeskatningen kan det for avanceskatten således være en fordel, at ejendommen ændrer kategorisering fra landbrug til ejerbolig. Men det kan f.eks. være en ulempe, at ejendommen skifter kategorisering fra landbrug til erhverv.

‚ÄĚDet kan have betydning, hvad de fremtidige planer er for ejendommen. Forventes ejendommen solgt inden for den n√¶rmeste fremtid, kan det muligvis v√¶re fordelagtigt, at ejendommen kategoriseres som en ejerbolig. Men der er flere kriterier, der spiller ind her‚ÄĚ, tilf√łjer Beierholms Martin Engstr√łm Skytte.

Der er flere nuancer af den ændrede kategorisering i nye ejendomsvurderinger og der kan læses mere herom på www.beierholm.dk.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Ændret kategorisering i nye ejendomsvurderinger' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger