Illustrationsfoto.
Pas på pengene på blå mandag
28. april 2024 - kl. 8:19 - af Michael Egelund (WebRedaktør)
Det er ikke blot en gave, men også en opgave for årets kon- og nonfirmander at have mange penge og værdier på sig. Sådan lyder det fra Sparekassen Kronjylland, der kommer med gode råd til, hvordan de unge kan passe på deres værdier og pengegaver på blå mandag.
Det er den tid på året, hvor vi på gågaden og i busser og tog møder store grupper af unge glade mennesker, der skal fejre blå mandag. Mange af dem fejrer dagen med sjove oplevelser sammen med klassekammeraterne, og mange af dem skal også shoppe lidt – eller meget.
– For de fleste konfirmander er blå mandag en festlig dag, hvor de har flere penge på lommen, end de plejer. Det giver dem en ny frihed og nye muligheder. Er du forælder til et barn, der skal på blå mandag, bør du derfor klæde barnet på, så det ved, at det at have mange penge eller værdier på sig ikke kun er en gave, men også en opgave, lyder det fra Tobias Frej Noesgaard, der er kunderådgiver i Sparekassen Kronjylland.
Han opfordrer forældre til at tag en snak med deres børn om, hvor mange penge, de planlægger at bruge på blå mandag:
– Er du nogenlunde enig i det beløb, konfirmanden har tænkt sig at bruge eller medbringe på blå mandag? Eller havde du forestillet dig et helt andet beløb? Det er en god snak at lægge ud med, lyder det fra kunderådgiveren i Sparekassen Kronjylland.
Foreslå for eksempel også konfirmanden at undgå at tage en masse kontanter med, når han eller hun shopper med vennerne. Kontanter kan blive tabt undervejs eller friste langfingrede sjæle:
– Lommetyve har gode arbejdsvilkår, når der er trængsel, og opmærksomheden er et andet sted. Lykkes det en lommetyv at fiske penge op af dit barns taske eller nye blåmandags-jakkelomme, uden at det opdager det, er det ikke bare surt show på blå mandag. Pengene er som regel også tabt på sigt. Ofte vil det nemlig tælle som såkaldt simpelt tyveri. Det betyder, at dit barn som regel ikke vil få erstattet de mistede kontanter af jeres forsikringsselskab, forklarer Tobias Frej Noesgaard.
Et betalingskort eller betalinger med eksempelvis MobilePay (hvis barnet er fyldt 13 år) kan være et godt alternativ til kontanter. Betalingskort, mobil og værdigenstande bør dog altid holdes tæt til kroppen.
– Har du ikke allerede gjort det, så lær også gerne barnet at holde en hånd hen over knapperne på betalingsautomaten, når det taster sin kode, opfodrer Tobias Frej Noesgaard fra Sparekassen Kronjylland.
Han tilføjer, at unge med betalingskort og mobil på lommen også bør få at vide, at man ikke skal hæve kontanter eller lave MobilePay-overførsler for fremmede. I værste fald risikerer den unge at være med til at hvidvaske penge.
De mange råd til en vellykket blå mandag skal dog ikke give konfirmanden et indtryk af, at alle, han eller hun møder på sin vej, er ude på at svindle:
– Det er selvfølgelig vigtigt, at bekymringerne ikke overskygger på en dag, hvor barnet skal have det sjovt sammen med vennerne. Men har dit barn værdier og mobil på lommen, er der nogle retningslinjer, det bør kende, lyder det fra Tobias.
7 gode råd til blå mandag:
· Snak om beløb og formål
· Hav ikke flere kontanter med end højst nødvendigt
· Hold penge, betalingskort og mobil tæt ind til kroppen
· Hold en hånd hen over displayet, når koden til betalingskort tastes
· Overvej, om nye AirPods eller andre dyre ting kan blive hjemme
· Hæv ikke kontanter for andre – og foretag ikke overførsler for dem
- Gå sammen i grupper
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Pas på pengene på blå mandag' til en bekendt