Sæbys 500 År: En Fest for Fortid og Fremtid

Sæbys 500 År: En Fest for Fortid og Fremtid

9. juli 2024 - kl. 9:17 - af

Der var flere meter høje snedriver 29. januar 1967. En pige var blevet født på Sæby Sygehus. Der gik flere dage, hvor hendes far ikke så hende, for han skulle først grave sig ud gennem snedriverne hjemme i Volstrup. Jeg er født i januar 1967, og når jeg bliver spurgt om fødested, svarer jeg altid “på Sæby Sygehus – ja sådan et var der dengang”.

Jeg er født og opvokset i gamle Sæby Kommune, som blev en del af den nye ”Frederikshavn Kommune” ved kommunalreformen i 2007. Jeg har haft min ungdom her. Som ung voksen forlod jeg Vendsyssel og vovede mig søndenfjords til Århus, hvor jeg blev uddannet sygeplejerske. Det var gode tider, men jeg savnede Sæby. Jeg savnede dialekten. Jeg savnede kulturen, humoren og det helt særlige glimt i øjet, sæbynitterne har. Og jeg savnede min familie.

Stærkt opsat på, at mine børn skulle vokse op i Sæby, dette helt særlige område af Nordjylland, flyttede vi tilbage. Men hvad er det, den der købstad, som nu fylder 500 år, kan?

Ja, det korte svar er, at Sæby har det hele: hvide sandstrande, charmerende gamle huse langs bugtede gader, smuk skov og natur, en moderne havn, der summer af aktivitet. Byen har også de rammer, der skal til, for at leve et godt liv. Ikke mindst som børnefamilie, med gode skoler og institutioner, hyggelige parcel- og villaområder forbundet med stisystemer, så børnene trygt kan færdes frit. Og så har Sæby et blomstrende handelsliv med forretninger og erhvervsdrivende, der tilbyder alt, hvad man har brug for – og mere til.

Hvis man rejser Danmark rundt, vil man sandsynligvis godt kunne finde en håndfuld byer på landkortet, der også kan præstere ovenstående. Men hvad landets andre byer højst sandsynligt ikke kan hamle op med, er det drive og den energi, der er at finde blandt Sæbynitterne.

For vigtigst af alt, så har Sæby borgere, som skaber foreninger, fællesskaber, kultur, handler, samles og bidrager til liv og hverdagsliv. Ligesom langt de fleste andre byer, har Sæby også været, og er, udfordret på nogle områder. To af de helt store udfordringer er faldende befolkningstal og den store arbejdsplads, der lukkede i 2023 – nemlig slagteriet, som havde betydning for mange arbejdspladser både direkte og indirekte.

Det gode er, at det er Sæby, vi har med at gøre. Her er SÅ mange gode lokale kræfter og ildsjæle, der arbejder sammen om at skabe liv, arbejdspladser og fællesskaber. Der arbejder for at tage udfordringerne op og udvikle Sæby, så det bliver et endnu bedre sted at leve og bo. Det er handelsstandsforeningen, erhvervsforeningen, foreningerne i det hele taget, kulturlivet og jeg kunne blive ved.

Jeg er stolt over at have været borgmester for denne smukke købstad og dens virkelystne borgere. Jeg er bestemt ved godt mod, når det kommer til Sæbys fremtid. I år fejrer vi Sæbys 500-års jubilæum, og det er en mindeværdig milepæl for vores by. Jeg tror, at når kalenderen engang viser år 2524, så vil kommende generationer fejre Købstadsjubilæum og se tilbage på jeres – sæbynitternes – vigtige bidrag til byens liv og udvikling. Med Sæbys lyse fremtid i sigte håber jeg, at alle vil deltage i byens 500-års fejring i år.

Tillykke til smukke Sæby.

Birgit S. Hansen
Borgmester i Frederikshavn Kommune 2014- 2025

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Sæbys 500 År: En Fest for Fortid og Fremtid' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger