Elever skal prøve kræfter med jobbet som lastbilchauffør
23. oktober 2024 - kl. 7:59 - af Henrik Christensen
Antallet af unge, der går på vejgodstransportuddannelsen, stiger i disse år, og det samme gør andelen af unge kvinder, der kunne tænke sig at blive lastbilchauffør. Men transportbranchen kan sagtens bruge flere i førerhusene. Derfor besøger deres specialdesignede lastbil i denne uge Nordstjerneskolen som en del af et landsdækkende roadshow, hvor elever over hele landet kan prøve kræfter med chaufførjobbet.
Flere og flere unge får i disse år smag på at blive lastbilchauffør, og det gælder ikke kun de unge mænd. Også antallet af unge kvinder, der søger ind på vejgodstransportuddannelsen, er i stigning. Trods den positive udvikling kan transportbranchen godt bruge flere nyuddannede chauffører, for ifølge branchens prognoser kommer der til at mangle op mod 2.500 chauffører inden for få år.
Derfor besøger transportbranchens roadshow skoler over hele landet for at inspirere eleverne til at vælge en uddannelse som chauffør. I den kommende uge lægger den specialdesignede lastbil vejen forbi Frederikshavn, når den besøger eleverne på Nordstjerneskolen onsdag den. 30 oktober.
For én dag rykker elevernes undervisning ud af klasselokalet og ind i lastbilen, når de skal teste deres evner i førerhuset og lære mere om mulighederne i godstransportbranchen. En sjov og anderledes dag, der byder på alt fra film og quizzer til en realistisk lastbil-simulator, som sender eleverne ud på deres første lastbiltur på de danske landeveje.
”Vi har virkelig gode erfaringer med at komme ud med Roadshow-lastbilen. Vi oplever, at eleverne synes, at det er en sjov og spændende måde at få kendskab til branchen på. De unge får mulighed for at komme ud af klasselokalet og indenfor i førerhuset og prøve en tur i lastbilen. Det giver dem en mere håndgribelig indsigt i jobbet som chauffør. Nogle skoler besøger vi nu for sjette gang,” siger Heiko Bjørn, driftsleder i Transportens Udviklingsfond, som står bag roadshowet sammen med Godstransportens Udviklings- og Uddannelsesfond.
Kampagnen har da også haft en effekt. Sidste år gik der i alt 1.011 elever på Vejgodstransportuddannelsen, hvilket er en stigning på 64 procent siden 2015. Ser man specifikt på antallet af unge kvinder, er der også tale om en stigning. Ifølge Transporterhvervets Uddannelser gik der 107 kvinder på uddannelsen i februar 2024 mod 87 i samme måned året før. Det svarer til en stigning på 23 procent på blot ét år.
Stigningen i interessen, også blandt de unge kvinder, vækker glæde i branchen.
”Det er begyndt at bære frugt, at vi har henvendt os langt mere direkte til de unge piger, så de også kan se godstransportbranchen som en mulighed. Det er stadigvæk en udbredt myte, at kvinder ikke kan køre lastbil, men det er ganske enkelt ikke rigtigt. Kvinder er dygtige chauffører, og chaufførjobbet er lige så velegnet til kvinder, som det er til mænd,” fortæller Kim René Busch, formand for de to fonde, der står bag kampagnen ’Job i Transport’.
Om ’Job i transport’:
I regi af Transportens Udviklingsfond og Godstransportens Udviklings- og Uddannelsesfond har 3F og arbejdsgiverorganisationerne ATL og DTL-A siden 2015 kørt kampagnen ’Job i transport’, der skal forbedre lastbilchaufførers image og tiltrække flere til branchen. Kampagnen har derudover fokus på at fastholde nuværende transportarbejdere samt at tiltrække ledige og samfundsgrupper, som i dag er underrepræsenteret i branchen. Det er for eksempel lige nu kun mellem 2 og 3 ud af 100 lastbiler i Danmark, der føres af en kvinde.
Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Elever skal prøve kræfter med jobbet som lastbilchauffør' til en bekendt