Bevar elevernes frie uddannelsesvalg

Bevar elevernes frie uddannelsesvalg

15. september 2020 - kl. 9:12 - af

Af Rikke Christoffersen, direktør Aalborg Handelsskole; A. Neil Jacobsen, direktør EUC Nord; Brian Andersson, direktør Frederikshavn Handelsskole, Søren Samuelsen, direktør Tech College; Hans Chr. Jeppesen, direktør EUC Nordvest; Ulf Givskov Bender, direktør Erhvervsskolerne Aars:

En rÌkke gymnasier i udkantsomrüder oplever, hvordan eleverne i højere grad søger mod uddannelsesmuligheder i de større byer. Samtidig er nogle gymnasier i de større byer udfordret af en høj andel af unge med anden etnisk baggrund. Det fik i januar 2019 den davÌrende regering til at nedsÌtte en ekspertgruppe, der skulle se pü, hvordan man via en model for fordeling af elever, kan komme disse udfordringer til livs. Ekspertgruppens anbefalinger blev prÌsenteret i januar 2020 og nu venter de politiske forhandlinger pü Christiansborg til oktober.

Der lĂŚgges i ekspertgruppens anbefalinger op til, at bĂĽde teknisk gymnasium (htx), handelsgymnasiet (hhx) og det almene gymnasium (stx) inkluderes i en sĂĽkaldt klyngemodel, der skal fordele eleverne inden for klyngens geografiske omrĂĽde.

Pü de nordjyske erhvervsgymnasier anerkender vi, at der nogle steder i landet er udfordringer ift. land og by og en høj andel af unge med anden etnisk baggrund. Men vi er bekymrede for, at en fordelingsmodel vil komme til at begrÌnse elevernes frie uddannelsesvalg. Hhx, htx og stx er meget forskellige uddannelser, der tiltrÌkker elever, som vÌlger deres uddannelse ud fra interesse, fremtidsperspektiv og motivation for at gennemføre uddannelsen.

Den anbefalede fordelingsmodel giver anledning til en bekymring for, om modellen er starten pü Êt samlet enhedsgymnasium. Som reprÌsentanter for de nordjyske erhvervsgymnasier kan vi kun sige, at det let kan fü den konsekvens, at de erhvervsgymnasiale uddannelser (hhx og htx) udvandes. Hos os vÌlger eleverne hhx og htx, fordi det er de gymnasiale uddannelser, der bl.a. giver de unge den dannelse og den faglighed, der efterspørges pü arbejdsmarkedet.

Der er over 140 steder i landet, hvor en ung kan vælge stx. Til sammenligning er der kun 71 steder, man kan vælge htx og 79, hvor man kan vælge hhx. I de allerfleste byer/områder er der kun ét hhx-gymnasium og ét htx-gymnasium, som f.eks. her i Nordjylland. Derfor oplever de fleste erhvervsgymnasier ikke udfordringerne mellem land og by eller etnisk polarisering på samme måde, som flere almene gymnasier gør. Vi har et stærkt og godt samarbejde mellem de nordjyske erhvervsgymnasier – og står altid klar til at hjælpe hinanden, så eleverne mødes af den bedst mulige erhvervsgymnasiale uddannelse.

Pü vores gymnasier kommer der elever langvejs fra, og vores opland er generelt meget store. Hvis man begynder at trÌkke streger pü landkortet, risikerer man at afskÌre en masse unge, som aktivt søger en blü studenterhue og en bestemt profil af sin uddannelse. Det vil vÌre synd for den unge, men ogsü for samfundet, der vil gü glip af kompetente studenter med evner inden for innovation, ivÌrksÌtteri, handel og STEM.

I stedet for elevfordeling skal man politisk langt hellere se pü, hvordan man understøtter ungdomsuddannelsesinstitutioner i hele landet, som er socialt, fagligt og økonomisk bÌredygtige. Det kan f.eks. ske ved ikke at straffe skolerne økonomisk for at fusionere og ved at mülrette økonomien mod udbuddet af uddannelse frem for den enkelte skole.

Respekten for de unge og deres motivation for deres uddannelse mĂĽ vĂŚre den vĂŚsentligste prioritet fremfor alt.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Bevar elevernes frie uddannelsesvalg' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
Š 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger