Kultur på recept – hvorfor det?

Bestyrelsen for Frederikshavn Teaterforening.

Kultur på recept – hvorfor det?

22. maj 2021 - kl. 12:40 - af

Redaktionen har modtaget dette indlæg fra Lilly Pedersen, formand for Frederikshavn Teaterforening: Fredag eftermiddag fik jeg besøg af 2 journaliststuderende fra Århus, Frederik Foged Larsen og Sarah Bang, spændende møde med 2 unge mennesker til en snak om kultur på recept, fortæller formand for Frederikshavn Teaterforening Lilly Pedersen.

Årsagen til besøget var et skriv jeg for et stykke tid siden havde i avisen omkring Kultur på recept og de unge mennesker ville gerne følge op på den rapport der er lavet om emnet, af Sundhedsstyrelsen forår 2020.

De ville gerne vide hvorfor jeg er fortaler af kultur på recept, det er jeg fordi jeg tror det kan gøre en forskel for mennesker der skal have et kærligt skub for at komme ud blandt andre.

Der er i dag rigtig mange der holder sig tilbage med at gå ud, ikke kun qua Corona, men generelt er der mange der har begrænsninger i deres liv – og de skal have et blidt skub og en der siger KOM.

Vi skal huske på, at vi ikke alle er ens og at vi ikke alle har de samme muligheder og ressourcer.

Ikke dermed sagt at det er en ulempe ikke at have fået øje på kulturen, men at det er en mulighed der åbner sig – måske for første gang.

Specifikt i Frederikshavn Kommune er vi beriget af et kulturliv, der vil noget. Vi har så mange spændende tiltag, vi har Arena Nord, med kæmpe store tiltag, Maskinhallen der laver små intime koncerter og så er der alle os private aktører, herunder Frederikshavn Teaterforening der viser teater fra de store landelsscener og de små up coming teatre.

 

Desuden ville de unge mennesker vide hvorfor jeg synes det er vigtigt og her kunne jeg fra hjertet sige, det er vigtigt fordi – vi skal alle have lige muligheder og lige valg, men det er ikke altid man kan se det, hvis man har store personlige udfordringer, eller bare lukker sig inde med sig selv. Det handler for mig ikke kun om, at sælge billetter, det vil vi i Frederikshavn Teaterforening jo altid gerne, nej det handler om, at vi skal sætte fokus på, at vi skal have så få ensomme og så få isolerede mennesker som muligt i vores samfund og her kan Kultur på recept gøre en forskel. Vi ska se på det hele menneske.

Medicin – helt uden bivirkninger – Ja her mener jeg, at hvis du får kultur på recept så får du en oplevelse du kan tage med dig – en oplevelse der sætter tanker i gang – og forhåbentlig vil have mere af – alle former for ordinær medicin har en eller anden form for bivirkning, det kan man se på de lange indlægssedler der altid følger med en pakke – uanset hvad.

Kultur på recept – her kan man læse i omtalte rapporten at rigtig mange af dem der blev spurgt, rent faktisk går fra oplevelsen med en fornemmelse af at have fået et mentalt løft.

 

Til sidst blev jeg spurgt om jeg havde været i kontakt med Byrådet om emnet, det har jeg som sådan ikke, men jeg har på et borgermøde om kultur nævnt det – der var desværre ikke mulighed for at sætte ind med kultur på recept her lokalt, qua de mange store udfordringer i vores samfund i dag. Decideret modvilje tror jeg bestemt ikke der er.

Min drøm er, at man op til kommunalvalget i november vil høre nogle politikere italesætte at vi skal huske at sætte fokus på de mennesker der har brug for opmærksomhed, de mennesker der i det daglige liv går under radaren. Vi skal huske at alle har brug for at blive set og være en del af en social sammenhæng.

Alle uanset baggrund har brug for værdighed – i eget liv – og mange ældre har brug for at blive set og være sammen med andre. At kunne vælge frit og få mulighed for oplevelser.

Når man bliver ældre er der ikke mange der tager sig tid til at lytte, man bliver faktisk lidt usynlig i samfundsdebatten, og det er en stor fejl i vores samfund. Alle har en historie som fortjener at blive fortalt – så min opfordring skal være til de der er ansat på plejehjem og opholdssteder at det vil være guld værd hvis man satte mere fokus på det liv der var før man kom på plejehjem.

Når et menneske dør så ”brænder” et bibliotek, og hvor er det trist at vi ikke når at få læst den bog om vores kære – medens tid var. Heldigvis er man i gang her i vores kommune, hvor ældre mennesker er interviewet om deres liv og der udgives små bøger om det.

 

I Frederikshavn Kommune har vi heldigvis gode tilbud der gør en forskel, her kunne jeg nævne efterværn for de unge, Frisk i naturen for de psykisk sårbare, ledsagerordning og vi har helt sikkert mange andre tiltag, som jeg ikke kender til.

Men kultur er kommet for at blive og kultur skal opleves med alle sanser, her bliver vi beriget, berørt og mentalt løftet for en stund. Så rapporten taler et sprog som jeg gerne vil være med til at udbrede, nemlig at flest mulige skal have mulighed for at opleve og blive beriget, vejen kunne være Kultur på recept, slutter Lilly Pedersen.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Kultur på recept - hvorfor det?' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger