Se på dit hus med ildens øjne

Se på dit hus med ildens øjne

21. september 2023 - kl. 7:48 - af

De nordjyske hjem indeholder mange brandfælder, som de færreste er opmærksomme på. Men ved at følge en række enkle råd, kan flere brandskader undgås, lyder det fra GF Forsikring.

– Mange husejere følger det gode råd med at se på deres hus med tyvens øjne, og derefter forebygger de indbrud på forskellige måder. Hvis husejerne med samme grundighed så på deres hus med ildens øjne, ville mange små og store brandskader helt kunne undgås, fortæller Martin Rundager, skadechef i GF Forsikring.

Nye tal fra Forsikring & Pension viser, at det samlede antal brandskader i Danmark i 2022 lå på 40.600, hvilket er et fald fra 41.700 i 2021 – og det er halvt så mange skader som i 2009. Men antallet af skader er stadig for højt. Martin Rundager forklarer:

– Det er positivt, at det går den rigtige vej, men vi ser stadig for mange brandskader, som både fører til materielle skader og i de værste tilfælde alvorlige personskader. Det allerbedste råd, vi kan komme med, er derfor, at man skal have sig minimum én røgalarm. I betragtning af hvor god sikring, man får ud af en røgalarm, så er de altså ikke særlig dyre, så det er bare at få dem købt, siger han.

Lokal forebyggelse er vigtigt
For den lokale leder af GF Nord kan det kun gå for langsomt med, at flere brandsikrer deres hjem.

– Alene her i Region Nordjylland rykkede brandvæsenet ifølge Beredskabsstyrelsen i 2022 ud til 281 brande i private hjem. Tallet understreger behovet for mere information om, hvordan den enkelte boligejer kan forebygge brand – og vi må heller ikke glemme brandsikkerheden for de mange, der bor i lejebolig, siger Tina Philipsen, der står i spidsen for GF Forsikrings kontorer i Frederikshavn og Hjørring.

Elektronik er en stor synder
Årsagerne til brand er mange – men særligt elektronik har vist sig at være tikkende bomber under brandsikkerheden. I takt med at vi omgiver os med mere og mere elektronik, stiger faren nemlig også for brand. Det siger Marcello Francati fra Dansk Brandteknisk Institut.

– Vores køkkener er blevet ret brandsikre – fx har de fleste induktionskomfurer. Men mange overser faren ved at have mange ledninger liggende til alle vores elektriske apparater. Forlængerledning og fordelerstik er ikke beregnet til at trække så meget strøm, som apparaterne bruger. Så i uheldige tilfælde, hvor det hele kører på en gang, kan der faktisk opstå overophedning og brand. Så et godt råd herfra er at sætte stikkene i enkeltvis – og så tage dem helt ud, når man ikke bruger dem, siger han.

Hvor 20 procent af brandskaderne kan relateres til el, står bl.a. stearinlys, madlavning og rygning for de resterende 80 procent. Og rygning er faktisk stadig den helt store synder.

– Den største brandrisiko er stadig uforsigtighed med rygning. Det kan være en cigaret, der ikke er ordentligt slukket, eller måske er den tabt i skraldespanden – eller endelig ser vi tilfælde med, at rygning i sengen har startet en brand, siger Marcello Francati.

Mere information
GF Forsikring har sammen med Dansk Brandteknisk Institut lavet en video, der giver flere gode råd til at brandsikre dit hjem. Står ukrudtsbrænderen fx op ad en væg, der er lavet af træ? Lader du din smartphone op på et ikke-brændbart grundlag? Med mange helt små kneb kan man faktisk brandsikre sit hus på en god måde. Se filmen og få andre gode råd om brandforebyggelse på GF Forsikrings hjemmeside.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Se på dit hus med ildens øjne' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger